Szaszłyki z kurczakiem

Moje szaszłyki już w piekarniku ale zapach niesie się na cały dom

Trochę koloru Wam przesyłam w ten ponury deszczowy dzień

 

Składniki

1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
6 pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
Składniki na marynatę do kurczaka:
50 ml oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki przyprawy gyros
Szczypta majeranku
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka osuszyć i pokroić w większa kostkę. Kurczaka zalać marynatą i odstawić na 30 min a najlepiej to zrobić to dzień wcześniej.
Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę podobną do kurczaka. Nadziewać na szpikulce do szaszłyków na przemian z kurczakiem. Z góry posypać solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 min.

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!