Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybki sposób na pyszny obiad. Kawałki kurczaka w kremowym sosie i aromatycznymi suszonymi pomidorami to klasyka, ale czy klasyka nie sprawdza się zawsze najlepiej? 🙂

Składniki dla 4 osób:

300 g makaronu tagliatelle

200 g fileta z kurczaka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g świeżego szpinaku

10 pomidorów suszonych z oleju

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju (może być z pomidorów)

100 ml bulionu (może być z kostki)

200 ml śmietany 30%

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

natka pietruszki

tarty parmezan

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pomidory suszone z oleju pokroić drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. NA patelnie dodać pokrojone suszone pomidory, zalać bulionem, śmietaną i dusić aż całość zgęstnieje. Pod koniec na patelnię dodać liście świeżego szpinaku oraz sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać trochę wody spod ugotowanego makaronu.

Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami nałożyć na talerze i posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!