Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybki sposób na pyszny obiad. Kawałki kurczaka w kremowym sosie i aromatycznymi suszonymi pomidorami to klasyka, ale czy klasyka nie sprawdza się zawsze najlepiej? 🙂
Składniki dla 4 osób:
300 g makaronu tagliatelle
200 g fileta z kurczaka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g świeżego szpinaku
10 pomidorów suszonych z oleju
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju (może być z pomidorów)
100 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
natka pietruszki
tarty parmezan
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pomidory suszone z oleju pokroić drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. NA patelnie dodać pokrojone suszone pomidory, zalać bulionem, śmietaną i dusić aż całość zgęstnieje. Pod koniec na patelnię dodać liście świeżego szpinaku oraz sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać trochę wody spod ugotowanego makaronu.
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami nałożyć na talerze i posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.