Tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i parmezanem

Tagliatelle z kurczakiem to makaron pokryty kremowym, śmietankowym sosem, z dużymi kawałkami kurczaka, z dodatkiem pieczarek i sera parmezan. Tagliatelle z kurczakiem to pyszny obiad, który będzie smakował każdemu.

Składniki:

400 g makaronu Tagliatelle
2 szt fileta z kurczaka
100 g pora (jasnozielona część)
30 g parmezanu
1 łyżka masła
150 g pieczarek
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta gałki muszkatołowej
100 ml wody

1 łyżka oleju
pieprz
sól

Przygotowanie:

Por umyć i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce. Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć kurczaka i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Zdjąć na talerz.
W garnku roztopić masło, dodać pieczarki i dusić aż odparuje z nich woda, następnie dodać por i smażyć ok 5 minut. Całość zalać śmietanką i wodą, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok 10 min. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową. Dodać obsmażone kawałki kurczaka, całość wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsączyć dokładnie na sitku, następnie dodać do sosu wraz z parmezanem. Całość wymieszać.

Smacznego!!!

Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!