Tagliatelle z maślakami i kremem z czarną truflą

Dziś przepyszne i jakże proste danie. Makaron z sosem grzybowym, ale nie byle jakim bo z dwóch rodzajów grzybów elegancką truflą i naszym rodzimym maślakiem zwyczajnym.
 Trufla kojarzy mi się z czymś wykwintnym, drogim. Jest to najdroższy grzyb świata a Ja mam okazję go spróbować. Krem z czarną truflą można zakupić na stronie http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/

Składniki na 3 porcje:

1 op. makaronu tagliatelle
200 g grzybów maślaków
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 szt szalotki
 sól
kolorowy pieprz
ser pecorino 
natka pietruszki 
limonka

Przygotowanie:

 Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Krótko dusimy (nie smażymy na złoto). Do cebulki dodać pokrojone na mniejsze części grzyby i na małym ogniu smażyć, nie rumieniąc, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietanką, dodać 2 łyżki kremu z truflą, sól, pieprz i dusić aż sos zgęstnieje. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. 
Podaać posypane tartym serem pecorino, natką pietruszki i delikatnie skropić sokiem z limonki.
 *Wpis powstał we współpracy z marką Kuchnie Świata

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!