Tarta Toffifee
Tarta Toffifee to coś niebiańsko pysznego! Orzechy laskowe zatopione w śmietankowym karmelu, maślany kruchy spód i całość polana czekoladą.Cienki kawałek na prawdę wystarczy.
Składniki 35×11 cm:
Ciasto:
150 g mąki pszennej 450
100 g masła extra 82%
50 g cukru pudru
1 żółtko
Orzechy w karmelu:
150 g cukru
60 g masła extra 82%
70 ml śmietanki kremówki 30%
230 g prażonych orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
140 g czekolady gorzkiej 50%
30 g czekolady mlecznej
30 g śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
Orzechy laskowe
cukierki krówki
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować na prostokąt większy nić dno formy. Ciasto posypać lekko mąką, zawinąć na wałek i przenieść do formy (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dopasować i wyrównać boki a następnie odciąć nadmiar. Tak przygotowaną formę z ciastem schłodzić przez ok 40 min w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec z obciążeniem ok. 10 min po czym zdjąć i piec jeszcze 10 min aż będzie złota. Wystudzić w formie.
Orzechy w karmelu: Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać aż zacznie się krystalizować. Kolor cukru powinien być jasnobrązowy bo jeśli będzie zbyt ciemny to karmel wyjdzie gorzki. Do karmelizowanego cukru dodać masło i mieszać do momentu aż się połączą. Na samym końcu dolać śmietankę (uwaga bulgocze) i gotować mieszając do całkowitego połączenia. Dodać orzechy do karmelu i dokładnie je wymieszać.
Polewa: Czekolady połamać, dodać śmietankę i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Składanie: Na upieczony i wystudzony spód wyłożyć letnie orzechy w karmelu. Schłodzić tartę w lodówce i dopiero wylać polewę. Udekorować posiekanymi orzechami i cukierkami. Pozostawić w lodówce aż polewa stwardnieje.
Jeden komentarz
Madzia
Czekałam, aż przepis pojawi się na Instagramie i co chwilę zaglądałam, a tu już jest na blogu ? Tarte zrobię na Wielkanoc (dzięki story wiedziałam jakie składniki kupić, dziękuję), chociaż planuje rozdrobnić trochę orzechy z troski o zęby wszystkich jedzących ?