Tarta Toffifee

Tarta Toffifee to coś niebiańsko pysznego! Orzechy laskowe zatopione w śmietankowym karmelu, maślany kruchy spód i całość polana czekoladą.Cienki kawałek na prawdę wystarczy.
Składniki 35×11 cm:

Ciasto:

150 g mąki pszennej 450

100 g masła extra 82%

50 g cukru pudru

1 żółtko

Orzechy w karmelu:

150 g cukru

60 g masła extra 82%

70 ml śmietanki kremówki 30%

230 g prażonych orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:

140 g czekolady gorzkiej 50%

30 g czekolady mlecznej

30 g śmietanki 30% lub 36%

Dodatkowo:

Orzechy laskowe

cukierki krówki

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować na prostokąt większy nić dno formy. Ciasto posypać lekko mąką, zawinąć na wałek i przenieść do formy (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dopasować i wyrównać boki a następnie odciąć nadmiar. Tak przygotowaną formę z ciastem schłodzić przez ok 40 min w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec z obciążeniem ok. 10 min po czym zdjąć i piec jeszcze 10 min aż będzie złota. Wystudzić w formie.

Orzechy w karmelu: Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać aż zacznie się krystalizować. Kolor cukru powinien być jasnobrązowy bo jeśli będzie zbyt ciemny to karmel wyjdzie gorzki. Do karmelizowanego cukru dodać masło i mieszać do momentu aż się połączą. Na samym końcu dolać śmietankę (uwaga bulgocze) i gotować mieszając do całkowitego połączenia. Dodać orzechy do karmelu i dokładnie je wymieszać.

Polewa: Czekolady połamać, dodać śmietankę i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

Składanie: Na upieczony i wystudzony spód wyłożyć letnie orzechy w karmelu. Schłodzić tartę w lodówce i dopiero wylać polewę. Udekorować posiekanymi orzechami i cukierkami.  Pozostawić w lodówce aż polewa stwardnieje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

  • Madzia

    Czekałam, aż przepis pojawi się na Instagramie i co chwilę zaglądałam, a tu już jest na blogu ? Tarte zrobię na Wielkanoc (dzięki story wiedziałam jakie składniki kupić, dziękuję), chociaż planuje rozdrobnić trochę orzechy z troski o zęby wszystkich jedzących ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!