Tarta z musem z białej czekolady, bitą śmietaną i truskawkami
Tarta z musem z białej czekolady, bitą śmietaną i truskawkami to kruchy, maślany spód z delikatnym musem z białej czekolady, który rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem są tutaj truskawki i puszystą bita śmietana.
Składniki na tartę o śr: 25 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej typ 450
100 g masła 82%
50 g cukru pudru
1 żółtko
Mus z białej czekolady:
375 ml śmietany kremówki 30%
250 g białej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody
Bita śmietana:
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
Dodatkowo:
800 g truskawek
cukier puder
listki mięty
Przygotowanie:
Mus: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka, dodać 175 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać zbyt długo aby czekolada się nie zważyła. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeśli żelatyna nie rozpuści się do końca można jeszcze podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Resztę śmietany (200 ml) ubić, nie na całkiem sztywno. Do ubitej śmietanki dodać rozpuszczoną czekoladę z żelatyną i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki na 30 min aż stężeje.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone, pastą z wanilii i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Wyłożyć na mus z białej czekolady i wyrównać.
2 komentarze
Marzena Kowalczyk
NIEBO
zrobiłam, wyszło pyszne !!!
ranking kont firmowych
Fenomenalna sprawa. Wygląda to absolutnie niesamowicie. Smakuje pewnie też.