tarta z tuńczykierm

Tarta z tuńczykiem

Tarta z tuńczykiem to propozycja na obiad ale również na świąteczny stół. Tarta z tuńczykiem jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.  

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 puszka tuńczyka Rio Mare (160 g)
50 g pomidorków koktajlowych
3 gałązki świeżej bazylii
2 łyżeczki musztardy
150 ml śmietany
3 jajka
50 ml mleka
50 g sera żółtego
sól
pieprz
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Tuńczyka odsączyć z oliwy. Pomidorki umyć i pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka, śmietanę, mleko, ser, pokrojoną bazylię, sól i pieprz wymieszać dokładnie.

Ciasto rozłożyć na okrągłej lub prostokątnej formie do ciasta, docinając brzeg równo z formą i nakłuć widelcem.
Spód podpiec w piekarniku przez 8 min. Wyjąć ciasto i posmarować musztardą, ułożyć tuńczyka. Całość zalać masą jajeczną a na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków.

Tartę włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 25 min.
Tartę z tuńczykiem można jeść na zimno lub na ciepło.

Smacznego!!!

tarta z tuńczykierm

Zapraszam do polubienia mojego Instagrama

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!