Tarta z tuńczykiem
Tarta z tuńczykiem to propozycja na obiad ale również na świąteczny stół. Tarta z tuńczykiem jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 puszka tuńczyka Rio Mare (160 g)
50 g pomidorków koktajlowych
3 gałązki świeżej bazylii
2 łyżeczki musztardy
150 ml śmietany
3 jajka
50 ml mleka
50 g sera żółtego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Tuńczyka odsączyć z oliwy. Pomidorki umyć i pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka, śmietanę, mleko, ser, pokrojoną bazylię, sól i pieprz wymieszać dokładnie.
Ciasto rozłożyć na okrągłej lub prostokątnej formie do ciasta, docinając brzeg równo z formą i nakłuć widelcem.
Spód podpiec w piekarniku przez 8 min. Wyjąć ciasto i posmarować musztardą, ułożyć tuńczyka. Całość zalać masą jajeczną a na wierzchu ułożyć plasterki pomidorków.
Tartę włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 25 min.
Tartę z tuńczykiem można jeść na zimno lub na ciepło.
Smacznego!!!
Zapraszam do polubienia mojego Instagrama
2 komentarze
Tusia
Zjadłam, dobre!
Iga
czy można spód podpiec rano a dopiero potem przed kolacją robić resztę na gotowo?