Tiramisu z kokosem i bananami
Uwielbiam tiramisu. Postanowiłam, że zrobię ten klasyczny włoski deser w nowej odsłonie i dodam do niego nieco letnich smaków takich jak banany i kokos. Biszkopty nasączone kawą i rumem Malibu to idealne rozwiązanie aby deser był jeszcze pyszniejszy i pozostawił wspomnienie lata na dłużej .
Składniki na 6 szt:
4 banany
500 g mascarpone
60 g cukru
3 jajka
300 g biszkoptów podłużnych
100 ml espresso
100 ml mleka kokosowego (płynnej części)
60 ml rumu Malibu
Dodatkowo:
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek.
Zaparzyć espresso i wystudzić. Kawę wymieszać z mlekiem kokosowym i rumem Malibu. Przelać do szerokiego naczynia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmieszać krótko serek mascarpone.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
Banany obrać i pokroić wzdłuż na pół. Do szklanek lub pucharków nałożyć na dno po łyżeczce kremu. Biszkopty namoczyć krótko w kawie z rumem i mlekiem kokosowym i wkładać na kremie.
Następnie układać połówki bananów, pokryć znów kremem, ponownie namoczonymi biszkoptami i zakończyć kremem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Dominika
Nie próbowałam jeszcze takiej wersji tiramisu, a muszę przyznać, że to jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej na wiecie kocham jednak mus czekoladowy, w ogóle do czekolady mam ogromna słabość. Lubie poszukać inspiracji na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
Jest tam wiele interesujących porad i przepisów. Polecam.