Tiramisu
Tiramisu to włoski deser na bazie jajek, mascarpone, biszkoptów i mocnej kawy. Ja do swojego deseru dodaję odrobinę ubitej śmietany aby było jeszcze bardziej kremowe i puszyste. Jajka do tiramisu należy uprzednio umyć i zamoczyć na klika sekund we wrzątku. Biszkopty Savoiardi należy bardzo krótko zamoczyć w kawie w przeciwnym razie rozpadną się w deserze i powstanie breja.
Składniki na formę o wym: 20x 23 cm:
200 ml kawy espresso
50 ml Amaretto
3 świeże jajka
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
500 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki 36%
250 g biszkoptów podłużnych Savoiardi
2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć i przelać do szerokiego naczynia aby łatwo można było zanurzyć biszkopty. Do przestudzonej kawy dodać Amaretto i wymieszać. Jajka należy umyć i zanurzyć na kilka sekund we wrzątku. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na jasną, puszystą masę. Białka ubijać aż powstanie piwna pianka po czym dodać drugą połowę cukru i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie gęsta i sztywna. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Do mascarpone dodać ubite żółtka, ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać wszystko za pomocą szpatułki tylko do połączenia. Na sam koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.
Na dno naczynia układać połowę biszkoptów bardzo krótko mocząc je w kawie z amaretto. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, ponownie namoczone biszkopty i drugą porcję kremu. 2 łyżki kremu można włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać stożki jeden obok drugiego.
Tiramisu schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać gorzkim kakao, najlepiej przez sitko aby nie było grudek.
Jeden komentarz
Magdalena
Bardzo pyszne ciasto, znowu będę musiała je zrobić, bo rozeszło się jak ciepłe buleczki😊