Torcik a’la WZ-tka

Torcik a’la WZ-tka to torcik na wzór PRL-owskiego ciasta kakaowego z bitą śmietaną. Jest to puszysty biszkopt kakaowy z grubą warstwą śmietany, polewą czekoladową i kwaśną konfiturą lub frużeliną.
Składniki o śr 23 cm:
Biszkopt:

4 jajka

120 g drobnego cukru

70 g mąki pszennej tortowej typ 450

20 g kakao gorzkiego

Nasączenie:

50 ml przegotowanej wody

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

125 g frużeliny (tutaj przepis) lub konfitura z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa:

100 g śmietany kremówki 30%

60 g gorzkiej czekolady

30 g mlecznej czekolady

Do dekoracji:

świeże owoce

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.

Formę o śr. 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, nie smarować boków).
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić.
Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.
Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 30-35 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę lub blat z wysokości 20 cm. Wtedy biszkopt już nie opadnie.
Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier i przekroić na 2 równe blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub podkładzie do tortów i nakropić połową nasączenia. Biszkopt posmarować frużeliną lub konfiturą pozostawiając 2 cm wolne od brzegu.  Założyć obręcz od tortownicy lub rant.
Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do przykrycia. Pozostawić na około 10 min do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu w kuchence mikrofalowej.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy płynną żelatynę cały czas ubijając. Śmietanę wyłożyć na biszkopt i wyrównać a następnie ułożyć drugi blat biszkoptu. Ponownie nakropić pozostałym nasączeniem i schłodzić w lodówce.
Czekoladę połamać na drobne kawałki. Śmietankę podgrzać i zalać czekoladę. Pozostawić na 2 min aby temperatura się wyrównała. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Polewę wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Ułożyć owoce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!