Torcik tiramisu
Torcik tiramisu to lekkie ciasto o delikatnym smaku kawy. Torcik jest wilgotny i rozpływa się w ustach. Między warstwy włożyłam niewielkie kawałki truskawek co dodatkowo nadało lekkiego orzeźwienia.
Składniki na formę o śr. 24 cm
Biszkopt:
4 jajka
120 g drobnego cukru
3 łyżki wody
50 g mąki ziemniaczanej
90 g mąki pszennej typ 450
25 g kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany Śmietan Fix (opcjonalnie)
Nasączenie:
200 ml mocnej kawy
50 ml mleka
Dodatkowo:
8-10 podłużnych biszkoptów
200 g truskawek
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Torcik można składać w rancie lub w obręczy od tortownicy.
Biszkopt: Składniki powinny być w temp pokojowej. Tortownicę o śr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Jajka wybić do miski krótko miksować a następnie dodać wodę i cukier. Ubijać na najwyższych obrotach przez 5-7 min aż masa będzie jasna i puszysta. Za pomocą szpatułki wmieszać delikatnie mąki z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Masę przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 min do suchego patyczka. Upieczone i wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
Nasączenie: Mocną kawę wymieszać z mlekiem i wystudzić.
Krem: Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone, cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany ubić na gęsty krem. Krem podzielić na 3 równe części.
Składanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą warstwę kremu, ułożyć pokrojone w małe kawałki truskawki, następnie ułożyć biszkopty nasączone krótko w kawie z obu stron. Na biszkopty ponownie wyłożyć drugą porcję kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go kawą. Ostatnią część kremu włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać pojedyncze proste kleksy. Całość posypać gorzkim kakao. Torcik schłodzić w lodówce przez 3 godz.
4 komentarze
Martyna
Czym można otynkować tort? Pozdrawiam
Monika Molecka
Można śmietaną i mascarpone w ilości 1:1
ewa
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożone albo zastąpić je np. bananem ?
Monika Molecka
Tak dowolne owoce można dodać