Torcik tiramisu

Torcik tiramisu to lekkie ciasto o delikatnym smaku kawy. Torcik jest wilgotny i rozpływa się w ustach. Między warstwy włożyłam niewielkie kawałki truskawek co dodatkowo nadało lekkiego orzeźwienia.
Składniki na formę o śr. 24 cm

Biszkopt:

4 jajka

120 g drobnego cukru

3 łyżki wody

50 g mąki ziemniaczanej

90 g mąki pszennej typ 450

25 g kakao gorzkiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

600 ml śmietany kremówki 30%

500 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany Śmietan Fix (opcjonalnie)

Nasączenie:

200 ml mocnej kawy

50 ml mleka

Dodatkowo:

8-10 podłużnych biszkoptów

200 g truskawek

gorzkie kakao

Przygotowanie:

Torcik można składać w rancie lub w obręczy od tortownicy.

Biszkopt: Składniki powinny być w temp pokojowej. Tortownicę o śr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Jajka wybić do miski krótko miksować a następnie dodać wodę i cukier. Ubijać na najwyższych obrotach przez 5-7 min aż masa będzie jasna i puszysta. Za pomocą szpatułki wmieszać delikatnie mąki z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Masę przelać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 min do suchego patyczka. Upieczone i wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

Nasączenie: Mocną kawę wymieszać z mlekiem i wystudzić.

Krem: Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone, cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany ubić na gęsty krem. Krem podzielić na 3 równe części.

Składanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą warstwę kremu, ułożyć pokrojone w małe kawałki truskawki, następnie ułożyć biszkopty nasączone krótko w kawie z obu stron. Na biszkopty ponownie wyłożyć drugą porcję kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go kawą. Ostatnią część kremu włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać pojedyncze proste kleksy. Całość posypać gorzkim kakao. Torcik schłodzić w lodówce przez 3 godz.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA a tam „krok po kroku” jak przygotować torcik tiramisu
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze