Tort czekoladowy Rocher

Najlepsze połączenie to czekolada, orzechy i owoce. Tak powstał tort na moje osobiste urodziny. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na ten cudowny w smaku tort.
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt kakaowy:
5 dużych jajek
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2/3 szkl. mąki pszennej tortowej typ 450

1/3 szkl. kakao gorzkiego

Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
6 łyżek soku z cytryny
3 łyżki cukru (wg uznania)
5 łyżek wódki (opcjonalnie)

Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
150 g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Frużelina wiśniowa:
300 g wiśni mrożonych lub świeżych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (wg uznania)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżeczki żelatyny
Krem Rocher:
250 g mascarpone
130 g kremu czekoladowo- orzechowego Nutella
40 g mlecznej czekolady
20 g gorzkiej czekolady
40 g prażonych orzechów laskowych (do zakupienia w Lidlu)

Ganache czekoladowy do tynkowania:
200 g śmietany kremówki 30%
80 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej

Drip czekoladowy:
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:
250 g świeżych malin
100 g świeżych truskawek
50 g borówek
kilka pralin Ferrero Rocher

Przygotowanie:

Ganache czekoladowy do tynkowania: Przygotować należy dzień wcześniej. Czekolady pokruszyć i umieścić w miseczce. Śmietanę podgrzać ale nie zagotować. Zalać czekoladę, zostawić na 2 min a następnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Miskę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na 12 godz.
Wychłodzony ganache podbić mikserem ale krótko, bo inaczej będzie zbyt gęste aby otynkować nim tort.

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 21 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.

Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.

Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem

Krem Rocher: Orzechy posiekać drobno. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzony serek mascarpone razem z nutellą zmiksować, dodać roztopioną czekoladę dalej miksując aż otrzymamy gęsty krem. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać.

Drip czekoladowy: Czekoladę dzielimy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.

Przełożenie tortu:

 Biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy warstwę kremu śmietankowego, następnie za pomocą rękawa cukierniczego robimy rant z kremu tak aby frużelina nie wyciekła. Na środek wykładamy całą frużelinę wiśniową. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy. Wykładamy cały krem Rocher, na niego wykładamy połowę świeżych malin i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, który również nasączamy.
Tort wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie tort wyjąć i dopiero ubijać ganache do tynkowania. Tort tynkujemy kremem z góry i po boku. Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Tort Rocher dekorujemy świeżymi owocami i pralinami.

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Inspiracja pochodzi z bloga Magdy: www.https://slodkipomysl.pl/

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

65 komentarzy