Tort czekoladowy z frużeliną wiśniową
Tort czekoladowy z frużeliną wiśniową jest obłędnie pyszny bo ma dwa rodzaje kremu oraz frużelinę wiśniową która przełamuje słodycz. Zachwyci czekoladoholików bo jest absolutnie wspaniały.
Składniki na śr. 18 cm
Biszkopt:
5 jajek
150 g drobnego cukru
85 g mąki pszennej
30 g gorzkiego kakao
Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):
150 ml wody mineralnej niegazowanej
4 łyżek soku z cytryny
2-3 łyżki cukru (wg uznania)
Frużelina wiśniowa:
450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (wg uznania)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Krem czekoladowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone czekoladowego (Biedronka)
2 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Krem do tynkowania Milky Way:
50 ml mleka
50 g cukru
200 g miękkiego masła 82%
90 g mleka w proszku
ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
Drip- polewa:
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
owoce do dekoracji: granat, maliny, porzeczka czerwona, listki mięty
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 18 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.
Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego tężenia.
Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem czekoladowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Na tym etapie dodać gorzkie kakao (w takiej ilości żeby krem miał kolor zadowalający). Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.
Drip- polewa czekoladowa: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.
Składanie: Biszkopt przeciąć na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie ok 22 cm, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę tężejącej frużeliny, rozprowadzamy po środku zostawiając 1 cm wolny od brzegu. Wyciskamy dookoła połowę kremu czekoladowego, następnie połowę kremu śmietankowego. Na krem ułożyć drugi blat biszkoptu i powtórzyć warstwy: druga część frużeliny, krem czekoladowy, krem śmietankowy. Następnie włożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć i włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka. Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku.
31 komentarzy
Anna
Z ciastami jestem za pan brat, ale tort robiłam pierwszy raz, na urodziny chłopaka. Wyszedł obłędny, dokładnie jak Twój i przede wszystkim wszystkim smakował. Nie jest za słodki 🙂 wszystko ładnie opisane krok po kroku. Od dawna obserwuję Cię na instagramie, ale dopiero pierwszy raz zajrzałam ma stronę. Dziękuję! Cudne rzeczy tworzysz 🙂
Magdalena
Witam, czaję się na ten tort dla syna na urodziny. Będę robić o średnicy 26 cm. Wszystko zrobić z podwójnej ilości? Biszkopt, kremy i fruzeline? Tak myślę 😋
Czym wykłada Pani kremy na tort, że tak ładnie wyglądają, że nie mieszają się ze sobą, jasny i ciemny?
Pozdrawiam.
Monika Molecka
Witam,
jeśli chodzi o przelicznik to najlepiej skorzystać z przelicznika form dostępnego w Google. Tak ciężko jest „na oko” trafić jaki proporcje będą najlepsze.
Kremy zawsze wyciskam rękawem cukierniczym 🙂
Pati
Na ile osób jest taki tort ?
Natalia
Witam, czy uda się złozyć bez rantu ?
Niestety nie mam a nie zdaze juz zamówić …. Bede wdzieczna za wskazówki 🙂
Monika Molecka
Witam, będzie ciężko to zrobić. Ale można użyć rantu od tortownicy i nieco wywyższyć go papierem do pieczenia
Benita
Witam czym mogę zastąpić mascarpone czekoladowy? Nie mogę dostać bo mieszkam za granicą…czy mogę np do serka mascarpone dodać czekoladę rozpuszczona czy to będzie zbliżone wtedy do czekoladowego mascarpone??
Marta
Witam
Mam pytanie a mianowicie dlaczego jak nakładam tynk to mi się miesza z kremem w torcie ? Czyżbym miała za mało schłodzony krem ?? Proszę o podpowiedz
Joanna Domagalska
Dzień dobry 🙂 uwielbiam Pani przepisy ! Czy mogłaby Pani podpowiedzieć, czym można zastąpić mascarpone czekoladowy? Mieszkam za granicą i tutaj takiego niestety nie ma 🙁 pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Czy krem do tynkowania można zamienić na ten z mascarpone i dodać do niego kakao ? Czy będzie jakaś różnica?
Monika Molecka
Tak można tak zrobić
Aga
Witam
A jak z fruzelina z wiśni z kompotu? Czy dodajemy tez kompot czy tylko same wiśnie?
Ewa
Co mogę zrobić jak krem Milky Way stał za długo w lodówce i jest twardy?
Monika Molecka
Wyjąć go, zostawić na blacie kilka godzin i zmiksować ponownie
Kamila
Tort smakuje obłędnie? Dziękuje również za Pani rady i podpowiedzi co do wyboru produktów. Dobrego dnia?
Kasia
Właśnie skończyłam tort z Pani przepisu, jest fantastyczny ?dziękuję
Patrycja
Uwielbiam Twoje przepisy
Gabi
Witam, potrzebuje pomocy 🙂
jesli chodzi o kremy na tort o średnicy 26 cm czy wystarczy podwoić porcję, bez żelatyny kremy utrzymają sie na torcie przez 2dni?
Monika Molecka
Tak, sądzę że podwojenie wystarczy. Tak utrzymają się nawet dłużej 🙂
Gosia
Czy mogę otynkować zamiast kremem Milky Way kremem śmietankowym? ☺️
Monika Molecka
Można
Patrycja
Na ile osób wystarczy tort z foremka 18cm ?
Karolina
Witam, mam problem ze znalezieniem mascarpone czekoladowego w naszej biedronce czy dodanie czekolady do mascarpone tez będzie okej?
Monika Molecka
Witam,
Polecam krem czekoladowy z bloga Słodki Pomysł.
Karolina
Czy do kremów trzeba użyć śmietany 36%? Czy można 30?
Jakiej firmy śmietanę Pani poleca do kremów?
Monika Molecka
Tak, 36% ponieważ 30% jest mało stabilna
Ewka
Czy tort jest bardzo słodki? Szukam czegoś nie za słodkiego.
Andrzej
No stoczyłem o to już wiele bojów, ale wciąż będę się upierał, ze wiśnie i czekolada to najlepsze połączenie 😀 Świetny przepis!
Monika Molecka
Czekolada jeszcze kocha maliny! 🙂 Moje ulubione połączenie 🙂
Ewelina
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad zakupem rantu cukierniczego, jaką wysokość będzie optymalna np do tego tortu?
Pozdrawiam.
Monika Molecka
12 cm