Tort czekoladowy z frużeliną wiśniową

Tort czekoladowy z frużeliną wiśniową jest obłędnie pyszny bo ma dwa rodzaje kremu oraz frużelinę wiśniową która przełamuje słodycz. Zachwyci czekoladoholików bo jest absolutnie wspaniały.
Składniki na śr. 18 cm

Biszkopt:

5 jajek

150 g drobnego cukru

85 g mąki pszennej

30 g gorzkiego kakao

Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):

150 ml wody mineralnej niegazowanej

4 łyżek soku z cytryny

2-3 łyżki cukru (wg uznania)

Frużelina wiśniowa:

450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru (wg uznania)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

Krem czekoladowy:

300 ml śmietany kremówki 36%

250 g mascarpone czekoladowego (Biedronka)

2 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 36%

150 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Krem do tynkowania Milky Way:

50 ml mleka

50 g cukru

200 g miękkiego masła 82%

90 g mleka w proszku

ok. 3 łyżek gorzkiego kakao

Drip- polewa:

60 g śmietany kremówki 30%

30 g czekolady gorzkiej 64%

20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

owoce do dekoracji: granat, maliny, porzeczka czerwona, listki mięty

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 18 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.

Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.

Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego tężenia.

Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem czekoladowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Na tym etapie dodać gorzkie kakao (w takiej ilości żeby krem miał kolor zadowalający). Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.

Drip- polewa czekoladowa: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.

Składanie: Biszkopt przeciąć na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie ok 22 cm, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę tężejącej frużeliny, rozprowadzamy po środku zostawiając 1 cm wolny od brzegu. Wyciskamy dookoła połowę kremu czekoladowego, następnie połowę kremu śmietankowego. Na krem ułożyć drugi blat biszkoptu i powtórzyć warstwy: druga część frużeliny, krem czekoladowy, krem śmietankowy. Następnie włożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć i włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka. Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku.

 

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!