Tort z kremem z białej czekolady
Tort z kremem z białej czekolady składa się z biszkoptu kakaowego, kremu na bazie białej czekolady oraz frużeliny truskawkowo- malinowej i świeżych malin. Słodycz czekolady przełamana orzeźwiającą frużeliną i malinami. To zdecydowanie przepyszne połączenie. Przepis na krem z białej czekolady jak i krem do tynkowania pochodzi z bloga: Słodki Pomysł.
Składniki na tort o śr. 18 cm:
Biszkopt kakaowy:
4 jaja
120 g cukru drobnego
70 g mąki pszennej typ 450
25 g kakao gorzkiego
Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
6 łyżek soku z cytryny
3 łyżki cukru (wg uznania)
Krem z białej czekolady (1 i 2 warstwa):
190 ml śmietany kremówki 36%
130 g białej czekolady
180 g mascarpone
Frużelina truskawkowo- malinowa (1 warstwa):
125 g truskawek i malin (w równych proporcjach) mrożonych lub świeżych
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Polewa drip czekoladowy:
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Krem do tynkowania Milky Way:
50 ml mleka 3,2%
50 g cukru
200 g masła 82%
90 g mleka w proszku Łaciate
2-3 łyżki gorzkiego kakao (w zależności jak ciemny kolor chcemy uzyskać)
Dodatkowo:
200 g świeżych malin (2 warstwa)
100 g borówek
200 g świeżych truskawek
1 buteleczka miniaturki alkoholu
5 ciastek Oreo
Przygotowanie:
Krem z białej czekolady: Przygotowanie kremu należy zacząć wieczorem w przeddzień przekładania tortu. Nie polecam robić kremu na śmietanie 30% ponieważ nie jest tak gęsty jak na 36%.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do miski. W garnku podgrzać śmietankę uważając aby jej nie zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, zostawić na 2 min po czym rozmieszać aż się całkowicie rozpuści.
Tak rozpuszczoną masę przykryć folią spożywcą i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.
(W dzień składania tortu): Schłodzony mascarpone dodać do schłodzonej masy i ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstego kremu.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać delikatnie szpatułką.
Przełożyć do formy 18 cm, wyrównać i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Frużelina: Zamrożone lub świeżę truskawki i maliny włożyć do garnka wraz z sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić. Do gotujących się owoców wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i stężenia.
Krem do tynkowania: Mleko w proszku przesiać przez sitko. Mleko i cukier podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Ogrzane masło do temperatury pokojowej utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Może to trwać około 10 min. Do masy maślanej dodawać wystudzone mleko z cukrem, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Następne dodawać mleko w proszku również partiami. Miksować do momentu aż mleko nie będzie wyczuwalne w smaku i całkowicie się rozpuści. Pod koniec dodać 2-3 łyżki kakao gorzkiego. Ilość zależy od tego jaki kolor końcowy ma być.
Drip czekoladowy: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i kontrolujemy konsystencję.
Składanie tortu: Na sztywnym podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko nasączyć wystudzonym płynem. Wyłożyć połowę kremu z białej czekolady a na środek wyłożyć frużelinę 2 cm od brzegu. Założyć rant lub obręcz od tortownicy. Następnie przykryć kolejnym blatem, lekko nasączyć, wyłożyć drugą połowę kremu i ułożyć świeże maliny. Na sam koniec ułożyć ostatni już blat, nasączyć i wstawić tort do schłodzenia na minimum 4 godz do lodówki aby stężał i naturalnie osiadł.
Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę. Aby przy podstawie nałożyć pokruszone ciasteczka należy zrobić to od razu po tynkowaniu ponieważ później się nie przykleją. Bardzo drobno rozdrobnione ciasteczka Oreo nakładać szerokim nożem. Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Tort dekorujemy świeżymi owocami oraz miniaturką alkoholu.
48 komentarzy
Magic
Witam
Mam problem z masa tynkowa wyszło mi masło na wierzch i jest gęste. Co żle robię ?
Monika Molecka
nie bardzo rozumiem co znaczy „wyszło masło na wierzch” tynk miksuje się do momentu aż składniki dobrze się połączą
Iza
Czy podane składniki na krem z czekolady trzeba podwoić ? (Zeby były na dwie warstwy) I czy na fruzeline trzeba 125 G truskawek i malin czy razem 250g?
Monika Molecka
125 g owoców razem
Karolina
Czy tort można zrobić też na biszkopcie 20 cm?
Kasia
Witam, kiedy najlepiej składać tort? Dzień przed podaniem czy tego samego dnia?
Monika Molecka
Witam,
tort kończymy dzień przed podaniem
Kasia
Witam. Jak długo tort zachowuje świeżość?Jeśli złożę tort w piątek, a w sobotę zrobię tynk i dekorację to jak długo tort będzie dobry?
Aneta
Czy tort jest słodki? Czy nie jest za słodki?
Monika Molecka
Zależy kto co lubi. Dla mnie nie jest ale dla PAni może być 🙂
Asia
Dzień dobry,
Chce zrobić tynk Milky Way, ale biały, czy wystarczy, że nie dodam kaka i wyjdzie,czy czegoś trzeba będzie dodać więcej?
Pozdrawiam serdeczniei z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Dawid
Hej, biszkopt się piecze w rancie cukierniczym czy w standardowej tortownicy? Mam wrażenie ze tortownica będzie za niska
Monika Molecka
Ja swoje biszkopty wszystkie wypiekam w rantach natomiast jeśli takiego się nie posiada to należy wywyższyć tortownicę za pomocą papieru do pieczenia
Asiulka
Gdzie można kupić taką miniaturkę alkoholu? Pozdrawiam ☺
Monika Molecka
Są dostępne w MAkro, Selgros lub w sklepach monopolowych
Aneta
Pani Moniko zastanawiam się jaki tort zrobić. Moja rodzina lubi niezbyt słodkie ciasta. Czy ten będzie lepszy czy drugi z Pani bloga Rocher?
Monika
Chce zrobić taki tort, ale potrzebuje go przetransportować samochodem. Będę jechać około 3h, czy tynk to wytrzyma jeśli będzie schłodzony przez noc w lodówce? 🙂
Monika Molecka
Niestety nie umiem tego określić. W aucie jest teraz dość ciepło i tynk może się rozpuścić ponieważ jest z maslem
Maria
Dzień dobry, chciałam zapytać czy tort wytrzyma pół dnia poza lodówką? Chodzi mi tu czy nic się z nim nie stanie podczas kilkugodzinnej jazdy samochodem? Jak Pani myśli? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź… Uwielbiam Pani przepisy! 🙂
Sylwia
Witam 😉
Czy chcąc otrzymać „biały” tynk wytarczy usunąć kakao ze składu, czy należy dodać czegoś więcej?
Dziękuję z góry za odpowiedź,
Pozdrawiam
Amotorka
Ile czasu po tynkowaniu można jeść tort?
Monika Molecka
od razu
Paulina
Proporcje masy z białej czekolady są podane na jeden blat, czy oba? Wydawało mi się, że na slodkipomysl.pl te proporcje były podane na jedno piętro. 🙂
Justyna
Również się nad tym zastanawiam..
Monika Molecka
Są podane na oba piętra ponieważ Ja dałam cienkie warstwy. Tak jak na zdjęciu
Paulina
Z jakiej firmy użyła Pani śmietankę, mascarpone i czekoladę? 🙂
Monika Molecka
Mascarpone- Galbani
Czekolada biała- Lidl
Śmietana- Łowicka
Natalia
Witam. Czy można czymś zamienić żelatynę? Jakim produktem wegetariańskim?
Monika Molecka
Nie wiem ponieważ innych nie używam
ewelina
agar
Natalia
A czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia albo sody?
Monika Molecka
Nie, absolutnie. Biszkopt rośnie dzięki dobrze ubitym białkom
Kinia
Czy zamiast cukru drobnego mozna dac cukier puder?
Monika Molecka
Nie
Kasia
Jakiej firmy/bądź sklepu ma Pani rant? Szukam i nie mogę znaleźć idealnego, wszędzie są tylko takie niskie;/
Monika Molecka
mój rant jest z DRranty
Martyna
Czy tort można złożyć jednego dnia, a dopiero następnego tynkować i dekorować? 🙂
Monika Molecka
Tak właśnie należy zrobić
Magda
Tort jest genialny, robię go już 3 raz. ?
Karolina
Czy do frużeliny można użyć mrożonych owoców ?
Natalia
Można ?
Marta
Cześć, czy dużo zmienić proporcje na tortownice 24 cm?
Monika Molecka
Proszę skorzystać z przelicznika w internecie
Monika Molecka
Tak
Oreo_lover
Witam! Tort wyglada pysznie, natomiast mam jedno pytanie- można zastąpić czymś mleko w proszku lub po prostu je ominąć? Z gory dziękuje za odpowiedz!
Monika Molecka
Niestety nie, to jest tynk na bazie mleka w proszku
Ola
125g malin i truskawek czyli tyle ma byc ich łącznie?;)
Monika Molecka
Łącznie 125 g