Tort z musem z mango i żelką truskawkową
Tort z musem z mango i żelką truskawkową składa się z kakaowego puszystego biszkoptu. Jest przełożony kremem z smaku ciemnych michałków, żelką truskawkową i egzotycznym musem o smaku mango. Polecam do musu dodać świeże maliny (Ja o nich zapomniałam)
Składniki na tort o średnicy 18 cm(12-15 kawałków):
Biszkopt:
5 jajek
150 g drobnego cukru
85 g mąki pszennej typ 450
30 g gorzkiego kakao
Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):
150 ml wody mineralnej niegazowanej
4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru (wg uznania)
Krem z michałkami:
200 ml śmietany kremówki 36%
120 g mlecznej czekolady
20 g gorzkiej czekolady 50%
100 g mascarpone
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
4 cukierki klasyczne Michałki
Żelka truskawkowa śr. 16 cm:
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
30 g cukru
4 g żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
Mus mango:
200 ml pulpy z mango
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
200 ml śmietany kremówki 36%
50 g mascarpone
200 g świeżych malin (polecam)
Krem do tynkowania Milky Way:
50 ml mleka
50 g cukru
200 g miękkiego masła 82%
90 g mleka w proszku
Drip czekoladowy:
60 g śmietany kremówki 30% lub 36%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
owoce do dekoracji (świeże truskawki, miechunka, maliny, borówki)
mini czekoladki
Przygotowanie:
Biszkopt: Najlepiej upiec go 1 dzień przed składaniem tortu. Biszkopt wtedy lepiej się kroi i nie kruszy się. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już delikatnie szpatułką
Przełożyć do formy, najlepiej rantu cukierniczego o śr. 18 cm. Piec do suchego patyczka ok 40-45 min w 165-170 stopniach. Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.
Żelka truskawkowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok 8 min. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż owoce zaczną się rozpadać. Jeszcze gorące owoce zmiksować blenderem na gładkie puree. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Puree przelać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą (o 2 cm mniejszej niż średnica tortu) lub na głęboki talerz wyłożony folią spożywczą. Puree włożyć do lodówki i schłodzić do stężenia kilka godzin.
Krem z michałkami: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekane czekolady. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Miskę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 6 godzin a najlepiej na całą noc. Orzeszki posiekać ale wcześniej uprażyć je na blaszce w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 10 min. Cukierki pokroić bardzo drobno.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać schłodzony mascarpone i ubijać na gęsty krem. Dodać posiekane orzeszki i cukierki i wymieszać szpatułką.
Mus mango: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Pulpę z mango wlać do garnka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia i do gorącej pulpy dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pulpę mango wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzoną pulpę. Jeśli mus jest bardzo rzadki to należy go bardzo krótko schłodzić przed wylaniem na tort.
Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.
Drip- polewa czekoladowa: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.
Składanie tortu: Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym lub w obręczy od tortownicy. Na sztywnym podkładzie (22 cm) ułożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko nasączyć wystudzonym płynem. Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu michałkowego, wyłożyć delikatnie żelkę na sam środek. Do rękawa cukierniczego nałożyć trochę kremu i zrobić rant zabezpieczający wokół żelki. Założyć rant lub obręcz a na żelkę posmarować ponownie cienką warstwę kremu michałkowego. Nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć, wylać mus mango (można ułożyć na nim świeże maliny), przykryć ostatnim blatem i nasączyć.
Włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka.
Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku.
36 komentarzy
Ola
Dzień dobry, mój syn uwielbia mango i truskawki, niestety nie lubi czekolady zwykłej (tylko białą). Czy tort będzie dobry, jeśli zrobimy go na jasnym biszkopcie i z białymi Michałkami?:)
Goska
No cóż kolejny przepis który mnie po prostu zamurował, składniki, wykonanie mistrzostwo świata. Czy może mi Pani podpowiedzieć gdybym chciała zrobić tort w formie ciasta w foremce 24×24 w jaki sposób powiększyć składniki aby naprawdę ciasto wyszło poprawnie oraz czym mogę zastąpić tynkowanie bo jeszcze nie próbowałam tej czynności i nie chciałabym po prostu zepsuć wyglądu bo to on nadaje całemu ciastu charakter z góry dziękuję za każdą cenną radę.
Pozdrawiam
Gośka
Kasia
Witam. W przepisie występuje mascarpone… Niestety nie jestem jego zwolenniczką… Czym go można zastąpić ?
gosia
Pyszny torcik, masa michałkowa oblędna, moja masa mango wyszła o wiele bledsza, ale pyszna a tynk bardziej żółty – takie było mleko w proszku – trudno, smak wygrywa 🙂
Karolina
Dzień dobry. Czy równiez będzie ok jeśli w mus mango wcisne chrypkę pistacjowa zamiast tych malin? Pozdrawiam.
Paulina
Jakiego mleka w proszku używasz?czy mogłabyś mi podać składniki na tort o śr 28cm?
Ola
Dzień dobry, mój syn uwielbia mango i truskawki, niestety nie lubi czekolady zwykłej (tylko białą). Czy tort będzie dobry, jeśli zrobimy go na jasnym biszkopcie i z białymi Michałkami?:)
OLA
Witam,
czy 200 g truskawek to masa zamrożonych? i czy w razie stosowania mrożonych trzeba dodać więcej żelatyny?
Maryla
Dzień dobry nigdzie nie mogłam dostać pulpy z mango czy mogą być z puszki plastry z mango i zbledowac blenderem ?
Monika Molecka
Tak
tyśka
Dzień dobry, użyła Pani gotówkę pulpy z mango czy też może zmiksowała Pani świeży owoc ?? Użyłam gotowej pulpy i kolor nie jest nawet w połowie tak piękny jak u Pani.
Monika Molecka
Używam gotowej pulpy z mango dostępnej w Lidlu 🙂
Ania
Pulpa z mango jest w żabce
ewelina
witam a czy jak dodam maliny do mango nie straci pięknego żóltego koloru ???
Monika Molecka
Nie
Sylwia
Hej! Czy do biszkoptu nie trzeba dodać mąki ziemniaczanej?
Duaga
Czy do musu mango można użyć mrożone mango?
Monika Molecka
Nie
Inga
Witam. Jezeli użyje do musu z mango śmietanki 30% to lepiej jest zwiększyć ilość mascarpone czy żelatyny? I wtedy mniej więcej o ile gram zwiększyć?
Monika Molecka
Nie wiem nie mam tego przetestowanego a nie chciałabym rzucać cyframi z kapelusza
Ewa Lubas
Ja dodałam mrożone mango bo nigdzie nie mogłam znaleźć pulpy i mus wyszedł super.
Marta
Witam czy śmietanę z musu mango najpierw ubijamy na sztywno i mieszamy z mascarpone i mango ? czy śmietanę i mascarpone razem bez rozdzielania ale czy wtedy się ubije na sztywno?
Asia
A czy pulpe mango można zastąpić mrożonym mango?
Monika Molecka
Nie
Magda
Czy można użyć gotowej galaretki? Zrobić wtedy wg przepisu na opakowaniu?
Patrycja
Dzień dobry, czy do musu z mango mogę użyć swierze mango ?
Monika Molecka
Nie sprawdzi się tutaj
Sylwia
Czy zamiast kremu z michalkow moge zeobic mus czekoladowy ?u mnie ni lubia orzechow albo moze Pani poleci jakis krem na zamiane
Wiesia
Czy żelka truskawkowa może być z mrożonych owoców?
Monika Molecka
tak
Kamila
Witam, czy biszkopt można upiec w tortownicy 18cm?
Patrycja
Witam, mam pytanie zamiast pulpy z mango mogę zrobić z mrożonych mango ? Wtedy ile gramów mrożonego mango muszę dać . Dziękuję i czekam na szybką odpowiedź.
Ania
Super tort. A proszę podpowiedzieć jak przeliczyć składniki na tort o średnicy 20-21cm ? Pozdrawiam!
Monika Molecka
Pani Aniu, wszystko trzeba przeliczyć w przeliczniku form dostępnym w google
Gep
Witam,
Mam pulpę z marakuji- czy można zastąpić nią pulpę z mango?
Chciałabym do tortu dołożyć element chrupiący w postaci krążka beżowego (obłożonego czekoladą, by się nie rozpuściła)- gdzie mogłabym go umiejscowić? W warstwie musu z marakuji? Jeśli tak, jak należałoby to zrobić?
Pozdrawiam
Andrzej
Ooooo wypas! Idealnie na wyjątkowe okazje 😀