Tort z musem z mango, malinami i chrupką pistacjową
Tort z musem z mango, malinami i chrupką pistacjową to delikatny ale z mocnym smakiem tort. Bardzo lubię połączenie mango i pistacji. Goście zachwyceni a to dla mnie powód do napisania tego przepisu.
Składniki na tort o śr. 21 cm:
Biszkopt:
5 jajek rozm. L
175 g cukru drobnego
150 g mąki pszennej tym 450
50 g mąki ziemniaczanej
Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):
200 ml słabej herbaty czarnej
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru (wg uznania)
2 świeże marakuje
Chrupka pistacjowa śr. 20 cm cm(warstwa 2):
35 g pistacji niesolonych
35 g cukru białego
30 g płatków kukurydzianych lub prażynki Callebaut
75 g białej czekolady
2 łyżeczki pasty pistacjowej
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Mus mango+ maliny:
200 ml puree z mango
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
200 ml śmietany kremówki 36%
50 g mascarpone
200 g malin świeżych lub mrożonych
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Tynk ganache z masłem:
300 g masła 82%
75 g śmietanki 36%
190 g czekolady białej
Drip różowy:
65 g czekolady białej
30 g śmietanki 36%
Barwnik biały+ Colour Splash w żelu kolor Burgundy
Dodatkowo:
świeże kwiaty
makaroniki
praliny
Przygotowanie:
Biszkopt(można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać delikatnie szpatułką.
Przełożyć do formy 21 cm, wyrównać i piec do suchego patyczka ok 45 min w 165-170 stopniach.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Chrupka pistacjowa (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pistacje posiekać drobniej i włożyć na blaszkę. Piec przez ok 8-10 min aż zaczną się rumienić i nabiorą złotej barwy. Pistacje można również uprażyć na suchej patelni.
Pistacje wystudzić. Na suchą patelnie wysypać cukier i postawić na średnim ogniu. Po chwili cukier zacznie się roztapiać i zmieniać barwę na złotą. Trzeba uważać aby kolor nie zmienił się na brązowy bo karmel będzie gorzki. Nie zdejmując patelni do karmelu dodać uprażone pistacje i całość wymieszać. Pistacje w karmelu płasko wyłożyć na papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Twarde pistacje w karmelu rozdrobnić blenderem, malakserem lub w Thermomixie na pył.
Płatki kukurydziane lekko połamać. Gotowej prażynki nie trzeba rozdrabniać. Na twardej podstawce lub blaszce położyć papier do pieczenia a następnie odrysować okrąg 20 cm.
Czekoladę, olej, pastę z pistacji roztopić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać połamane płatki lub prażynkę, rozdrobnione pistacje i roztopioną mieszankę czekoladową. Dość szybkimi ruchami wyłożyć chrupkę i rozprowadzić po całej powierzchni nie wychodząc poza okrąg. Schłodzić w lodówce
Nasączenie (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Słabą herbatę zaparzyć i wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny i miąższem z marakui.
Mus mango: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Puree z mango wlać do garnka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia i do gorącej pulpy dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pulpę mango wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzoną pulpę. Jeśli mus jest bardzo rzadki to należy go bardzo krótko schłodzić przed wylaniem na tort
Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem
Tynk ganache z białą czekoladą: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Trzeba uważać aby nie przegrzać czekolady bo się zważy.
Masło prosto z lodówki pokroić na małe kawałki, przełożyć do misy robota i wlać gorącą rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego kremu, ok 15 min. Aby krem nie miał pęcherzyków powietrza należy go odpowietrzyć poprzez ubijanie na najniższych obrotach.
Drip: Czekoladę podzielić na małe kawałki i włożyć do miseczki, wlać śmietankę i całość roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej polewy dodać kilka kropel białego barwnika i odrobinę różowego w żelu, wymieszać. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewać mocno schłodzony tort lekko przestudzoną polewą.
Składanie tortu: Tort (będzie miał ok 13- 14 cm wysokości) najlepiej składać w rancie cukierniczym lub w obręczy od tortownicy. Na sztywnym podkładzie (26-30 cm) ułożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko nasączyć wystudzonym płynem. Wyłożyć krem śmietankowy, kilka łyżek zostawić do przykrycia chrupki. Ułożyć chrupkę pistacjową a następnie rozsmarować pozostały krem śmietankowy. Na chrupkę nałożyć kolejny lat biszkoptu, nasączyć i wylać mu mango. W mus włożyć maliny i nakryć kolejnym- ostatnim blatem biszkoptu. Nasączyć i wstawić do lodówki.
Tort włożyć do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka.
Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki (pozostały krem powinien czekać na blacie) i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę z białej czekolady, kontrolując spływy a następnie wylać na środek i wyrównać. Tort udekorować kwiatami wbitymi na wykałaczki i pralinkami oraz makaronikami. Wyjąć z lodówki na 30 min przed podaniem. Kroić nożem zanurzonym we wrzątku.
Przepis na ganach pochodzi z profilu na IG: @omatkoslodka
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam na IGTV pokazuję jak zrobić ten tort
29 komentarzy
Edyta
A co można użyć zamiast marakuji? Dziękuje
Magdalena
jaki wysoki jest ten tort?
anuuula1
Witam, czy maliny mrożone należy rozmrozic przed wyłożeniem na mus? Czy poukładać zamrożone?
Agnieszka
Zamrożone, po rozmrożeniu będzie paćka.
Monika
Jakiej białej czekolady Pani używa ?
Gosia
Witam , jaki inny mus możnaby było zastosować do tej prażynki?
Iza
Jakie proporcję powinny być na biszkopt do foremki o średnicy 18 cm ? A reszta składników w jakich powinna być proporcjach ? 3/4 od podanych powyżej ?
monikaw
Proszę, mus w wersji z agarem albo inną zelującą substancją wega
Monika Molecka
Nie używam bo nie znam produktu
Sylwia
Dzień dobry 🙂 na ile porcji starcza Pani taki tort o średnicy 21cm?
Ania
Pani Moniko, jakiej śmietany kremówki (firma) używa Pani do tortów ?
Monika Molecka
używam Łaciatej 36%
Aleksandra
Wyszedł bardzo ładny niestety smak mi nie odpowiada najsłabszy jaki robiłam z Pani przepisów chyba mus mango zepsuł całość ☹️
Klaudia
Dzień dobry Pani Moniko, w przepisie jest, żeby rozdrobnić pistacje na pył, a na zdj wyglądają na lekko rozdrobnione, jakie mają być poprawnie? Z góry dziękuję za opowiedz pozdrawiam 🙂
Julia
Pani Moniko,
czy masę na tynk można przygotować dzień przed tynkowaniem? Jeżeli tak to jak przechowywać ją przez noc? w lodówce?
Iwona
Czym jest skropiony albo obsypany tort ? Ja wiem, że to banalne pytanie i ja która piekę nie powinnam takiego zadawać, ale nie mam sposobu żeby tak delikatnie „nakropić” tort 😅
Monika Molecka
To złoty pyłek z odrobiną spirytusu pokropiony pędzelkiem 🙂
Natalia
Przepis Na tort 21cm czy 18cm ? Coś mi się nie zgadza w przepisie
Monika Molecka
był błąd- już poprawiłam
Gosia
Witam , jaki inny mus możnaby było zastosować do tej prażynki?
Monika Molecka
Mus malinowy, mus brzoskwiniowy, mus czekoladowy
Natalia
A jaki biały barwnik został użyty? Mi nie wychodzi taki ładny pastelowy kolor 🙁
Monika Molecka
Decora biały- w płynie
Magda
Czy jeśli mus mango był konsystencji jogurtu greckiego to czy stężeje on jeszcze ? Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale boje się że jak zdejmę rant to krem popłynie 🙈😢
Emilia
Wstawiłaby Pani gdzieś wpis/story na Ig jak przeliczyć wielkość tortu na ilość osób? Np. tort ta 15 osób, jaka średnica i z ilu jajek biszkopt?
Patunia
Na Blogu Moje Wypieki jest przelicznik form, super się sprawdza
Magda
Czy pastę pistacjowa do chrupki można pominąć lub czymś zastąpić ?
Monika Molecka
pasta nadaje głębokiego smaku więc nie polecam jej pomijać
Agata
Jajka do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową?
Czy tort „zrzucić” po upieczeniu?