
Ucierane ciasto z owocami lata i kruszonką
Ucierane ciasto z owocami lata i kruszonką to szybkie ciasto z owocami i maślaną kruszonką. Smakuje wybornie a jest bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na formę o wym. 21×30 cm lub okrągłą o śr. 30 cm
sok z połowy cytryny
1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku (jeśli masa się rozwarstwi to nic bo i tak się wszystko połączy po dodaniu mąki), mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.
Formę do pieczenia o wym. 21×30 cm lub okrągłą o śr.30 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 35- 40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny. Do miski wsypać cukier puder, dolać soku z cytryny i łyżką ucierać aż uzyska pożądaną konsystencję.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


4 komentarze
Monika Bar
Uwielbiam, a jakie proste w przygotowaniu. Zawsze robię jak owoce zostaną mi z imprezy 🙂
Baska
Cudowny przepis !!! Zrobiłam z samymi borówkami ale wszystkim smakowało i ten boski lukier 😘
wasko.info.pl
Jedno z moich ulubionych ciast. Naprawdę warto go spróbować.
https://cbdvitmed.pl/sklep/olejek-konopny-cbd-10 C
Ciasto doskonałe. Wygląda naprawdę smacznie. Bardzo interesujący przepis.