Wiatraczki jogurtowe z brzoskwiniami i budyniem
Wiatraczki jogurtowe z brzoskwiniami i budyniem to maślane ciasto z dodatkiem gęstego jogurtu Greek Style, słodkimi brzoskwiniami i budyniem. Ciasto dzięki dodatkowi jogurtu greckiego jest niezwykle wilgotne i rozpływające się w ustach. Jogurt naturalny Greek Style na bazie oryginalnej greckiej receptury, jest gęsty i niezwykle kremowy, ponieważ jest tworzony na bazie śmietanki! Idealnie sprawdzi się do sosów, sałatek, ale i do deserów.
Składniki na 12 szt:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g masła 83%
15 g świeżych drożdży
50 ml zimnej wody
50 g drobnego cukru
100 g jogurtu naturalnego Greek Style
szczypta soli
Budyń:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 żółtko+ 1 mleka
Lukier:
1 szkl. cukru pudru+ 2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Składniki zagnieść (dość szybko aby nie ogrzać ciasta) na jednolite ciasto. Można zrobić je w Thermomixie lub malakserze. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godz.
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Pozostałe 100 ml wymieszać w kubku z proszkiem budyniowym i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, cały czas mieszając. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu i wystudzić. Wystudzony budyń przełożyć do worka cukierniczego.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić je na plasterki. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubość 0,5 cm. Wykroić kwadraty o dł. boku 8-10 cm.
Każdy róg naciąć ok 1,5 cm. Na środek każdego ciastka nałożyć budyń oraz pokrojone brzoskwinie. Rogi kwadratów należy zagiąć w kształt wiatraczka do środka. Każdy tak zagięty róg należy dobrze docisnąć do spodu zarówno w środkowej części, jak i przy krawędziach. Dzięki temu wiatraczki „nie otworzą się” podczas pieczenia. Ciastka ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180*C góra- dół.
Wiatraczki wyjąć i wystudzić. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i tak powstałym lukrem posmarować wiatraczki.
*post powstał we współpracy z firmą Temar
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Aleksandra
Dzień dobry,
Chciałam się zapytać kiedy i gdzie dodać 1 żółtko+ 1 mleka ?
Bo czytam i chyba gdzieś przeoczyłam ://
Monika Molecka
Posmarować wiatraczki przed pieczeniem
Mati
Wyglądają pysznie, uwielbiam wypieki z brzoskwinią 😀