Wiatraczki jogurtowe z brzoskwiniami i budyniem

Wiatraczki jogurtowe z brzoskwiniami i budyniem to maślane ciasto z dodatkiem gęstego jogurtu Greek Style, słodkimi brzoskwiniami i budyniem. Ciasto dzięki dodatkowi jogurtu greckiego jest niezwykle wilgotne i rozpływające się w ustach. Jogurt naturalny Greek Style na bazie oryginalnej greckiej receptury, jest gęsty i niezwykle kremowy, ponieważ jest tworzony na bazie śmietanki! Idealnie sprawdzi się do sosów, sałatek, ale i do deserów.
Składniki na 12 szt:

Ciasto:

350 g mąki pszennej

200 g masła 83%

15 g świeżych drożdży

50 ml zimnej wody

50 g drobnego cukru

100 g jogurtu naturalnego Greek Style

szczypta soli

Budyń:

400 ml mleka

1 budyń waniliowy bez cukru

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

1 żółtko+ 1 mleka

Lukier:

1 szkl. cukru pudru+ 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Składniki zagnieść (dość szybko aby nie ogrzać ciasta) na jednolite ciasto. Można zrobić je w Thermomixie lub malakserze. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godz. 

Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Pozostałe 100 ml wymieszać w kubku z proszkiem budyniowym i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować, cały czas mieszając. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu i wystudzić. Wystudzony budyń przełożyć do worka cukierniczego. 

Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić je na plasterki. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubość 0,5 cm. Wykroić kwadraty o dł. boku 8-10 cm. 

Każdy róg naciąć ok 1,5 cm. Na środek każdego ciastka nałożyć budyń oraz pokrojone brzoskwinie. Rogi kwadratów należy zagiąć w kształt wiatraczka do środka. Każdy tak zagięty róg należy dobrze docisnąć do spodu zarówno w środkowej części, jak i przy krawędziach. Dzięki temu wiatraczki „nie otworzą się” podczas pieczenia. Ciastka ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180*C góra- dół.

Wiatraczki wyjąć i wystudzić. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i tak powstałym lukrem posmarować wiatraczki. 

 

 

*post powstał we współpracy z firmą Temar
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!