Wilgotny piernik przekładany powidłami

Piernik ten to jest mój faworyt wśród pierników. Jest szybki, wilgotny i pachnący przyprawą korzenną. Najsmaczniejszy na następny dzień.

Składniki:

100 g masła
2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
200 g mąki pszennej typ 450
150 g cukru kryształ
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

200 g powideł śliwkowych
Polewa:
50 g czekolady deserowej max 50%
50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
orzechy włoskie

Przygotowanie:

Masło włożyć do garnka, dodać cukier, miód, kakao, przyprawę piernikową i cynamon. Rozpuścić składniki aż całkowicie się połączą a cukier rozpuści, mieszając aby masa się nie przypaliła. Odstawić z ognia, dodać zimne mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać tylko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C

Do osobnej miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Masę wlać do formy keksówki o wymiarach 12×35 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C góra- dół i piec ok. 35 minut sprawdzając suchym patyczkiem.
Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Ciasto przekroić ostrym nożem poziomo na 2 blaty. Spód posmarować powidłami, przykryć drugim.

 Czekoladę połamać. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę wystudzić ale uważając aby zbyt mocno nie zgęstniała. Polewą posmarować wierzch ciasta.
Udekorować orzechami.

Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy