Włoski deser Panna Cotta z sosem z owoców leśnych
Ten deser pokochał cały świat! 🙂 Uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym a deser Panna Cotta właśnie taki jest. Jest idealny na lato gdy za oknem gorąco a my szukamy czegoś lekkiego do kawy.
Składniki na ok.6 deserków:
300 ml śmietanki 30%
200 ml mleka 3,2%
50 g cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
200 ml mleka 3,2%
50 g cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu). Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek.
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ( wg. instrukcji na opakowaniu). Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
Sos z owoców lasu:
250 g owocó tj.jagód, malin, porzeczek czerwonej lub jeżyn
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
70 g cukru
70 g cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Owoce leśne, 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru przekładamy na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
W wersji dla dzieci nie dodajemy wina.