Włoski sos pomidorowy na zimę

Koniec lata to czas kiedy wszystko zamykamy w słoikach i zatrzymujemy lato jak najdłużej. Pomidory wtedy smakują najlepiej dlatego Ja robię z nich różne przetwory. Jednym z wielu jest włoski sos pomidorowy, który nadaję się jako sos do pizzy, podstawowy sos do makaronu, a dodany do podsmażonego mięsa mielonego stworzy szybko sos bolognese.

Składniki:

2 kg pomidorów Lima
2 cebule
1 łyżeczka suszonej bazylii

2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Pomidory umyć, naciąć skórkę i zalać wrzącą wodą. Tak zalane pomidory zostawić na 5 minut, wodę odlać, zdjąć skórkę i pokroić na mniejszą kotkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć aż się delikatnie zeszkli. Dodać czosnek i smażyć ok 10 sekund.
Na patelnię dodać pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu około 20 minut aż pomidory zmiękną a woda trochę odparuje. Do podsmażonych pomidorów dodać cukier, sól, suszone przyprawy i wymieszać.
Słoiki umyć i wyparzyć. Sos nakładać do słoików, wytrzeć do sucha górę do której przylegać będzie guma i nałożyć dekielki i zapiąć po dwie spinki na każdy słoik.

Tak przygotowane słoiki można pasteryzować.

Do dużego garnka na spód włożyć ściereczkę bawełnianą, ułożyć słoiki i zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Garnek przykryć pokrywką i ustawić na małym ogniu. Włoski sos pomidorowy pasteryzować około 20 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia. Podpisać etykiety i można przechowywać do 9 m-cy.

Smacznego!!!

Włoski sos pomidorowy
Włoski sos pomidorowy
Polecam również Sos.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz