Zakwas na żurek

Już niedługo będziemy gotować żurek wielkanocny, warto więc już zastawić zakwas na żurek, a później zamknąć w butelce i postawić w lodówce. Do zrobienia zakwasu na żurek potrzebujemy paru składników, a smak żurku jest niepowtarzalny. 
 Składniki:

 3 szklanki przegotowanej letniej wody

1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

5 ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Do wyparzonego szklanego lub kamionkowego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Obrać czosnek i rozgnieść. Do naczynia dodać liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i czosnek. Wymieszać, przykryć gazą, przyciągnąć gumką lub sznurkiem i odstawić w zaciemnione, ciepłe miejsce.

Zakwas codziennie mieszać przez 5 dni, ale może zdarzyć się tak że zakwas będzie gotowy wcześniej. Wszystko zależy od temp w mieszkaniu.

Gotowy zakwas przecedzić do butelki lub słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy