Zapiekanka ze świderkami

Zapiekanka ze świderkami to taka lasagne ale z innym rodzajem makaronu. Przepyszne danie i szybkie do wykonania.
Składniki dla 4 osób:

Sos  pomidorowy:

400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego

1 cebula

4 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

1/4 korzenia selera

100 ml wina czerwonego wytrawnego (opcjonalnie)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli

pieprz

1 łyżeczka cukru

500 ml passaty pomidorowej

150 ml wody

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej typ 500

500-600 ml mleka

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Dodatkowo:

150 g makaronu świderki

50 g sera Grana Padano

natka pietruszki

Przygotowanie:

Sos pomidorowym: Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać starte warzywa i podsmażyć 5 minut. Warzywa wyłożyć na talerz i odstawić. Do tego samego garnka dodać kolejne 2 łyżki oliwy, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać podsmażone wcześniej warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko podsmażyć, następnie dolać wino, wymieszać, dusić 5 min. Dodać passatę pomidorową, wodę, cukier, sól i pieprz. Zagotować i doprawić wg gustu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło i zaraz dodać mąkę i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Składanie:  Na dno wyłożyć trochę sosu pomidorowego, następnie ułożyć suche 1/2 suchego makaronu, znów sos pomidorowy, ponownie 1/2 suchego makaronu następnie sos beszamelowy.

Z góry zapiekankę posypać startym serem.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 30-35 minut.

Upieczoną zapiekankę posypać natką pietruszki.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!