Zapiekanka ze świderkami
Zapiekanka ze świderkami to taka lasagne ale z innym rodzajem makaronu. Przepyszne danie i szybkie do wykonania.
Składniki dla 4 osób:
Sos pomidorowy:
400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 cebula
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/4 korzenia selera
100 ml wina czerwonego wytrawnego (opcjonalnie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka cukru
500 ml passaty pomidorowej
150 ml wody
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500
500-600 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Dodatkowo:
150 g makaronu świderki
50 g sera Grana Padano
natka pietruszki
Przygotowanie:
Sos pomidorowym: Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać starte warzywa i podsmażyć 5 minut. Warzywa wyłożyć na talerz i odstawić. Do tego samego garnka dodać kolejne 2 łyżki oliwy, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać podsmażone wcześniej warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy. Krótko podsmażyć, następnie dolać wino, wymieszać, dusić 5 min. Dodać passatę pomidorową, wodę, cukier, sól i pieprz. Zagotować i doprawić wg gustu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło i zaraz dodać mąkę i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem
Składanie: Na dno wyłożyć trochę sosu pomidorowego, następnie ułożyć suche 1/2 suchego makaronu, znów sos pomidorowy, ponownie 1/2 suchego makaronu następnie sos beszamelowy.
Z góry zapiekankę posypać startym serem.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 30-35 minut.
Upieczoną zapiekankę posypać natką pietruszki.
Jeden komentarz
Asia
Dzień dobry. Mam pytanie czy do zapiekanki można użyć mięsa mielonego z kurczaka? Z góry dziękuje za odpowiedz