Zapiekanki z pieczarkami
Bardzo wilgotne dzięki serkowi ziarnistemu i wypełnione po brzegi bułeczki. Świetnie sprawdzą się również kromki pieczywa posmarowane nadzieniem i posypane serem żółtym. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
5 bułek z przedziałkiem
2 łyżki oleju
300 g pieczarek
1 opakowanie serka ziarnistego typu grani
70 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
szczypiorek
Dodatkowo:
ketchup
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać pieczarki. Smażyć tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki pozostawić do przestygnięcia .
Ser żółty zetrzeć na tarce (2 łyżki odłożyć do posypania zapiekanek z wierzchu), dodać do niego serek wiejski, majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wystudzone pieczarki.
Całość wymieszać dokładnie.
Bułki przekroić wzdłuż i ze środków wydłubać palcami miąższ. Miąższ pokruszyć i dodać do farszu.
Do każdej z bułki nałożyć farsz i posypać z góry pozostałym tartym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Zapiekanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 min.
Podajemy posypane natką pietruszki i polane ketchupem. Zapiekanki z pieczarkami najlepiej smakują na ciepło.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Dominika
Najlepsze zapiekanki 🥰❤️
Nati369
Gdy nie wiem co zrobić – zerkam na Twój blog.
Mega pyszne i szybkie danie, idealne na kolację! A co najważniejsze – mąż zachwala a mój niejadek wcina! ??
Renata
Te zapiekanki to jakiś kosmos , nigdy w życiu nie jadłam tak pysznych zapiekanek. Podałam znajomym na kolację – ochów i achów nie było konca.