Zawijasy drożdżowe a’la pizza

bliża się pora obiadowa a u nas dziś obiad taki niecodzienny ale taki też czasem musi być dla odmiany ☺️? Nawet nie wiem jak to nazwać Pizza- bułki? ? Bułki nadziewane? Zwał jak zwał jest to pyszne! ?
Można jeść na ciepło jak i na zimno ❗️
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym
 
 
 

Składniki na 12 szt:

250 ml mleka
25g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
Dodatkowo:
100g szynki konserwowej
100g sera żółtego
50 g pieczarek
50 g oliwek zielonych
Ketchup ( ja miałam zamrożony sos do pizzy wiec wykorzystałam)
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii

Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać cukier. Dodać 3 łyżki mąki i odstawić aby zaczyn ruszył na ok 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.
Ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i oliwki drobno pokroić.
Ciasto wyłożyć na blat posypany mąka i podzielić na 12 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkować na kształt naleśnika i nakładać po kolei składniki ( nie dużo ). Na wierzch składników polać paroma kroplami ketchupu a następnie ciasto zwinąć w rulonik. Każdy rulonik położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 min.

 
 
Smacznego!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz