Ziemniaki faszerowane zapiekane

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem to bardzo sycące danie. Aromatycznie pachną czosnkiem i ziołami. Danie to zapiekane jest w piekarniku.
Idealnie pasuje do nich jogurtowy sos czosnkowy.

Składniki dla 2 osób:

5 szt ziemniaków w łupinach (średniej wielkości)
1 szt szalotki 
1 ząbek czosnku
150g boczku wędzonego
50g sera cheddar lub ementalera
1 jajko
50g parmezanu
pieprz
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 Sos czosnkowy:

4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
pieprz
koperek

Przygotowanie:

 Ziemniaki ze skórką dobrze umyć, ugotować je w mundurkach, przekroić na połowę i wydrążyć miąższ. 
Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Boczek Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać wydrążony miąższ z ziemniaków. Krótko podsmażyć. Całość przełożyć do miski i dodać boczek. Następnie wbić jajko i zetrzeć na dużych oczkach ser cheddar. Dodać zioła, sól, pieprz i całość wymieszać. 
Wydrążone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i nadziewać farszem. Nadziane ziemniaki posypać startym parmezanem i zapiec w 190 stopniach przez 20 min. 

Sos czosnkowy:

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz