Zupa dyniowa z soczewicą czerwoną

Sezon na dynię w pełni, ale mnie krem już się przejadł, więc szukam nowego smaku. Połączenie dyni i soczewicy jest idealne. Zupa jest sycąca i pełna witamin. Czerwona soczewica jest ogromnym źródłem białka. 

 Składniki:

1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
15 dag czerwonej soczewicy
por (biała i jasnozielona część)
1 szt marchewki
1 szt pietruszki
kawałek selera
700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany słodkiej
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
świeża zielenina do dekoracji.

Przygotowanie:

Por pokroić wzdłuż, dokładnie umyć. Następnie pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać por, dusić krótką chwilę.
Dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawić solą i pieprzem.
W garnku zagotować wywar. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do gotującego się wywaru. Zmniejszyć gaz, dodać podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy 10 minut. Na koniec dodać śmietankę.
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.

*wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie świata gdzie można zakupić masło klarowane użyte w przepisie.

Smacznego!

Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html

Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html

Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, czyli tego znajdującego się w mięsie. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!