Zupa krem z białych szparagów

Sezon na szparagi się zaczął więc żal nie zrobić kremu ze szparagów. Przepysznie aksamitna, delikatna w smaku zupa podana z razowymi grzankami i posypana natką pietruszki. Dla mnie to pozycja nr 1 jeśli chodzi o potrawy ze szparagów. 

 

Składniki:

2 łyżki masła
1/2 cebuli
1 paczka szparagów (moja ok 500g)
200g ziemniaków
400- 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego (zależy jaka chcemy gęstość uzyskać)
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu 
100ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
grzanki razowe
natka pietruszki do posypania
główki szparagów do dekoracji

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć. Pozostałe szparagi pokroić na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć cebulę, ale nie na złoto.
 Dodać pokrojone szparagi oraz ziemniaki. Zalać bulionem (najlepiej na początek dolać 400ml), dodać główki szparagów (wyjąć po 5 min od zagotowania), sól, pieprz i gotować pod przykryciem przez około 15-20 min.
Kiedy szparagi i ziemniaki będą już miękkie, zupę zmiksować na gładki krem (ja robiłam to w Thermomiksie i nie miałam żadnych włókien), jeśli będą wyczuwalne włókna można przecedzić przez sito.  Dodać śmietankę, sok z cytryny i jeśli zupa jest za gęsta rozrzedzić ja resztka rosołu do pożądanej gęstości.. Doprawić gałką muszkatołową i ewentualnie solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami zrobionymi z razowego chleba i przydekorowane główkami szparagów i natką pietruszki.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!