Zupa krem z grzybów leśnych

Sezon grzybowy w pełni. Grzybiarze przerabiają grzyby jak tylko się da. Suszą, marynują, robią sosy, a Ja dziś zrobiłam zupę krem. 

 

Składniki:

400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
1 szt szalotka
1 marchewka
2 szt ziemniaka
1 mała pietruszka
1/3 szt korzenia selera
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
Sól, pieprz

Opcjonalnie:

Makaron lub grzanki
 

Przygotowanie: 

Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler (pocięte na grubsze plastry) i gotujemy przez 10 minut. Po 10 minutach do bulionu dodajemy grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietankę i  miksujemy blenderem tak aby zupa miała konsystencję kremu.
Podajemy jeszcze gorącą z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Moni Ka

    o tak, grzyby mogłabym jeść codziennie. Ale wiem że są tacy co zbierają a absolutnie ich nie zjedzą 😀 Dziękuję za radę dotyczącą bulionu z Krakusa! Chętnie go wypróbuję 🙂

  • wojti

    Teraz sezon na grzyby,a zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych. Najlepiej dodać sporą ilość warzyw. Połączenie smaku grzybów z warzywami dla mnie jest niesamowite. Ja przygotowuję taką zupę na bazie bulionu warzywnego Krakus. Wychodzi bardzo smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!