Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Uwielbiam takie zupy. Z dużymi kawałkami ziemniaków i posypaną świeżą natką pietruszki. Zabielana śmietaną bo takie lubimy najbardziej.
Składniki:
2 szt marchewka
1 szt pietruszka
1 szt cebula
400g pieczarek
4 szt ziemniaki
2,5 l wody
sól i pieprz
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki masła
100ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżeczka mąki ryżowej lub pszennej
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w półplasterki.
Ziemniaki pokroić w bardzo dużą kostkę.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach masła aż się zeszkli.
Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażyć i zalać całość wodą. Dodać pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Przykryć i gotować na średnim ogniu ok 30 min aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodać kostki ziemniaków i gotować kolejne 10 min. Mąkę dobrze rozmieszać w śmietance i wlać do zupy najpierw połowę i obserwować konsystencję. Jeśli zupa jest już delikatnie zaciągnięta więcej nie dolewać. Ale jeśli chcemy zupę bardziej białą dodać więcej śmietanki. Zagotować i zakręcić. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany.
Smacznego!
