![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/3246DC7C-9EF0-43DA-8F90-AC87BBD48153.jpeg)
Zupa rybna na zimno
Zupa rybna na zimno to staropolska potrawa. Zupę robi się na bazie zalewy octowej w której przez kilka dni moczyła się smażona ryba. Je się ją z gorącymi obranymi ziemniakami gotowanymi w łupinach. To zupa mojej babci i podczas jedzenia tej zupy przenoszę się w tamte czasy.
Składniki dla 4 osób:
450 ml zalewy z smażonych ryb (z tego przepisu)
200 ml śmietany 30%
3 jajka
3 ogórki konserwowe
2 dzwonka ryby smażonej z zalewy (z tego przepisu)
szczypiorek
Dodatkowo:
ziemniaki gotowane w łupinach
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć bardzo dokładnie i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w taką samą kostkę jak jajko. Dzwonka ryby obrać z ości i skóry.
Zalewę rybną wlać do miski wraz z odrobiną cebuli, dodać śmietanę, pokrojone jajko i ogórki, doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zupę wlać na talerz, dołożyć kawałki ryby, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z obranymi gorącymi ziemniakami. Najlepiej smakuje jeśli na łyżkę nabierze się kawałem gorącego ziemniaka i uzupełni zupą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/12/foto2-75x75.jpeg)
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/78DC4514-A20E-4E99-A21B-F12D417BA9EB-75x75.jpeg)
Jeden komentarz
Aniula1974
Nie wiem o co chodzi z tą zalewą octową?