Zupa rybna na zimno

Zupa rybna na zimno to staropolska potrawa. Zupę robi się na bazie zalewy octowej w której przez kilka dni moczyła się smażona ryba. Je się ją z gorącymi obranymi ziemniakami gotowanymi w łupinach. To zupa mojej babci i podczas jedzenia tej zupy przenoszę się w tamte czasy.
Składniki dla 4 osób:

450 ml zalewy z smażonych ryb (z tego przepisu)

200 ml śmietany 30%

3 jajka

3 ogórki konserwowe

2 dzwonka ryby smażonej z zalewy (z tego przepisu)

szczypiorek

Dodatkowo:

ziemniaki gotowane w łupinach

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć bardzo dokładnie i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w taką samą kostkę jak jajko. Dzwonka ryby obrać z ości i skóry.

Zalewę rybną wlać do miski wraz z odrobiną cebuli, dodać śmietanę, pokrojone jajko i ogórki, doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zupę wlać na talerz, dołożyć kawałki ryby, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać z obranymi gorącymi ziemniakami. Najlepiej smakuje jeśli na łyżkę nabierze się kawałem gorącego ziemniaka i uzupełni zupą.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!