Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka jest to idealna zupa na porę jesienno- zimową. Rozgrzewa i syci na długi czas. W składzie ma grzybki marynowane, które idealnie ją zakwaszają. Mój mąż porównuje ją do żurku choć z z żurkiem nie ma nic wspólnego.

Składniki dla 4-5 osób:

300 g żeberek wołowych lub wieprzowych 

1,5 l wody

1,5  łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

50 g korzenia selera

50 g korzenia pietruszki

50 g marchewki

600 g ziemniaków

170 g grzybków marynowanych

1 łyżeczka majeranku

50 g boczku wędzonego parzonego lub surowego

1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na paski i włożyć do garnka. Mięso zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu do miękkości. Trwa to około 50-60 min. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Grzybki marynowane posiekać drobno. 

Kiedy żeberka zmiękną, wyjąć na talerz. Do wywaru włożyć pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, seler i pietruszkę. Gotować około 20-25 min aż ziemniaki zmiękną. Ziemniaki lekko rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do zupy dodać posiekane grzybki, majeranek i doprawić solą i pieprzem.

Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnie i podsmażać aż zrobią się złociste skwarki. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej i ciągle mieszając smażyć aż powstanie złocista zasmażka. Zasmażkę wlać do garnka z zupą i energicznie mieszając zagotować zupę. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!