
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka jest to idealna zupa na porę jesienno- zimową. Rozgrzewa i syci na długi czas. W składzie ma grzybki marynowane, które idealnie ją zakwaszają. Mój mąż porównuje ją do żurku choć z z żurkiem nie ma nic wspólnego.
Składniki dla 4-5 osób:
300 g żeberek wołowych lub wieprzowych
1,5 l wody
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
50 g korzenia selera
50 g korzenia pietruszki
50 g marchewki
600 g ziemniaków
170 g grzybków marynowanych
1 łyżeczka majeranku
50 g boczku wędzonego parzonego lub surowego
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka pokroić na paski i włożyć do garnka. Mięso zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu do miękkości. Trwa to około 50-60 min. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Grzybki marynowane posiekać drobno.
Kiedy żeberka zmiękną, wyjąć na talerz. Do wywaru włożyć pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, seler i pietruszkę. Gotować około 20-25 min aż ziemniaki zmiękną. Ziemniaki lekko rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do zupy dodać posiekane grzybki, majeranek i doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnie i podsmażać aż zrobią się złociste skwarki. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej i ciągle mieszając smażyć aż powstanie złocista zasmażka. Zasmażkę wlać do garnka z zupą i energicznie mieszając zagotować zupę. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

