Chleb pszenno – żytni na zakwasie żytnim

Cały czas szukam odpowiedniego smaku i przepisu na chleb na zakwasie. Jednak metodą prób i błędów się człowiek uczy. Ten chleb jest dla mnie prawie idealny. Chrupiąca skóra, mięsisty i mokry środek, a co najważniejsze można go jeść przez kilka dni i nadal jest pyszny. 

 

 

Składniki:

  Zaczyn:
40 g zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
60 g wody
10 g mąki żytniej typ 2000
Ciasto na chleb:
600 g mąki pszennej typ 750
50 g mąki żytniej
ok 350 g wody (ciasto ma być średnio ścisłe, należy dolać wody jeśli jest zbyt gęste) 
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki zaczynu wymieszać dokładnie i odstawić przykryte ściereczką na blacie kuchennym na 12-14 godzin. Następnego dnia do miski dodać mąkę pszenną i żytnią, wodę i wymieszać. Odstawić na godzinę, następnie dodać sól, zaczyn i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do szerokiej miski wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Co godzinę należy ciasto odgazować, uderzając w nie delikatnie pięścią, następnie zwinąć brzegi ciasta ku środkowi. W ten sposób naciąga się dolną część chleba.
Następnie należy uformować bochenek, robiąc to tak jak przy odgazowaniu ciasta. Ułożyć zlepieniem do góry w koszyku do wyrastania posypanym wcześniej mąką lub durszlaku wyłożonym ściereczką posypaną mąką.Odstawić do wyrośnięcia na około 3-4 godziny aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220* C. Chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, natnij ostrym nożem górę. Na dno nagrzanego piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Włożyć chleb i piec ok 40 minut. Chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Anna

    Najlepszy przepis na chleb na zakwasie😀Piekłam już wiele chlebów w foremkach keksowych,okrągłe,ale ten przepis jest najlepszy.Chleb wyrasta pięknie, jest smaczny a w dodatku długo utrzymuje świeżość i nie pleśnieje.Piekę go minimum raz w tygodniu😁

  • Ola

    Pani Moniko ciasto wychodzi mi strasznie wodniste strasznie dużo go rośnie i bardzo się klei chleb nie wychodzi z taką mocno ciemna skórka i w środku nie ma dziurek co robię nie tak z góry dziękuję za odpowiedz

  • Ola

    Chciałabym upiec taki chleb jednak wolałabym żeby był bardziej żytni niż pszenny, jak byś zmieniła proporcje? Mam już gotowy zakwas żytni, chciałabym też dodać ziarna słonecznika jak myślisz jak to połączyć?

    Z góry dziękuję

  • Martyna

    Pani Moniko
    Nigdy nie piekłam chleba ale bardzo bym chciał się za to wziąść
    Zakwas żytni. Skąd? Jak? ?