Śródziemnomorski chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Puszysty i aromatyczny pszenny chleb świetny jako dodatek do grilla lub sałatki. Przepyszny również jako podpieczony w tosterze. Dzięki dodatkowi pomidorów suszonych jest wilgotny w środku z chrupiącą skórką.
Składniki na formę o wymiarach 31x12cm
500 g mąki pszennej 550 typ
25g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
60 ml letniego mleka
270 ml letniej wody
Dodatkowo:
100 g pomidorów suszonych w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
Letnie mleko, letnią wodę, cukier i drożdże dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, oliwę z oliwek, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 min aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 1 godz.
Pomidory suszony odsączyć z oleju, posiekać bardzo drobno, dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekaną natkę pietruszki lub bazylii i całość dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozciągnąć rękami lub rozwałkować na wielkość 25x 40 cm. Na całej wielkości ciasta rozsmarować nadzienie pomidorowe i zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra dół.
Formę wysmarować olejem i przełożyć do niej zwinięty chlebek. Formę nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić na 25 min do napuszenia.
Piec 30 minut w 170*C, 5 minut przed końcem posmarować pędzelkiem chleb wodą.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.