Sałatka z kuskusem perłowym, szparagami i fetą

Sałatka z kuskusem perłowym, szparagami i fetą świetnie pasuje jako dodatek do pieczonej ryby lub fileta z kurczaka. Idealnie sprawdzi się również do grillowanych mięs lub kiełbaski. 

Składniki dla 4 osób:

250 g zielonych szparagów

1 szklanka kuskusu perłowego 

2 szklanki wody

100 g pomidorków koktajlowych

1/4 czerwonej cebuli

80 g sera feta

natka pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe koncówki i pokroić na 2-3 cm kawałki. W garnku zagotować 2 szklanki wody z 1/3 łyżeczki soli. Dodać szparagi i gotować 5-6 min. Szparagi wyjąć na miskę i od razu zalać zimną wodą. Odsączyć. 

Do tej samej wody wsypać kuskus i gotować pod przykryciem  15-16 min co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki, natkę pietruszki posiekać.

Na półmisek wyłożyć kuskus, szparagi, cebulę, pomidorki, natkę pietruszki. Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na sam koniec pokruszyć ser feta. 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!