Ciasto bretońskie z kremem waniliowym i frużeliną truskawkową

Ciasto bretońskie to mocno maślane ciasto, które do złudzenia przypomina ciasto kruche jednak dzięki dodatkowi proszku do pieczenia ma inna strukturę- bardziej napowietrzoną. Krem waniliowy to namelaka. Czas przygotowania to zaledwie 10 min ale kluczem sukcesu tutaj jest chłodzenie przez 12-24 godz. 

Składniki na formę o wymiarach: 20x 30 cm:

Ciasto bretońskie:

3 żółtka

80 g cukru

150 g miękkiego masła

200 g mąki pszennej typ 450

11 g proszku do pieczenia

Krem waniliowy (namelaka):

1,5 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody

500 ml śmietany kremówki 36%

2 laski wanilii

200 g czekolady białej 

Frużelina truskawkowa:

1 łyżeczka żelatyny+ 3 łyżki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody

250 g truskawek

3 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

świeże truskawki

skórka z limonki

małe ciasteczka (upieczone z resztek ciasta bretońskiego)

Przygotowanie:

Krem waniliowy (musi się chłodzić 12-24 godz.): Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Do garnka wlać 300 ml śmietany kremówki, dodać ziarna wanilii i strąki. Całość podgrzewać. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Garnek zdjąć z ognia, wyjąc strąki wanilii i dodać żelatynę. Całość mieszać do rozpuszczenia. Dodać pozostałą część zimnej śmietanki i całość dobrze wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu i schłodzić w lodówce 12-24 godz. 

Schłodzony krem ubić na gęsty, stabilny krem. 

Ciasto bretońskie: Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, dodawać masło w kawałkach cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować do połączenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy o wymiarach: 20x 30 cm i wyrównać. Piec ok 15-20 min. 

Można odłożyć trochę ciasta, dodać nieco więcej mąki i rozwałkować. Wyciąć małe ciasteczka i upiec do dekoracji. 

Frużelina truskawkowa:  Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Truskawki umyć, 125 g truskawek pokroić na małe kawałki, pozostałe 125 g zmiksować na gładkie puree. Puree przelać do garnka i podgrzewać razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Do gotujących się truskawek dodać pokrojone truskawki i chwilę gotować. Następnie wlać wodę z mąkę ziemniaczaną i mieszając energicznie podgrzewać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Całość schłodzić aż zacznie tężeć. 

Składanie: Na wystudzone ciasto bretońskie wyłożyć frużelinę (zostawić 0,5 cm od brzegu bez frużeliny). Krem waniliowy przełożyć do 2 worków cukierniczych z tyłkami #12 i #6B. Wyciskać krem naprzemiennie. Udekorować świeżymi truskawkami, ciasteczkami i skórką z limonki. 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!