Focaccia na zaczynie poolish

Niezwykle chrupiąca z wierzchu, miękka i elastyczna w środku. Dodatki możesz zmieniać wg własnych preferencji ale dla mnie top jest z oliwkami, tymiankiem i kwiatem soli morskiej. 

Składniki:  

Zaczyn poolish:

60 g wody (temperatura pokojowa) 

3 g świeżych drożdży 

60 g mąki do pizzy typ 00 

Ciasto właściwe: 

375 ml wody (temperatura pokojowa) 

Cały zaczyn poolish 

500 g mąki do pizzy typ 00

2 łyżki oliwy 

10 g soli 

Dodatkowo: 

50 ml oliwy z oliwek 

Oliwki zielone 

Tymianek 

Kwiat soli morskiej 

Przygotowanie:

Zaczyn poolish: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Zamknąć szczelnie i zostawić na blacie na 4-5 godz (można na całą noc).

Wodę wlać do misy miksera, dodać zaczyn poolish i wymieszać. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiać przez 10-15 min. Ciasto jest dość lepkie i klejące. 

Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 1,5 godziny. Co 30 min składać ciasto (tak jak na filmie). Najlepiej mokrymi dłońmi.  Struktura ciasta będzie się zmieniać na bardziej sprężystą z każdym złożeniem. Po ostatni złożeniu zostawić jeszcze na 30 min. Blaszkę o wymiarach: 30×24 cm wysmarować oliwą i wyłożyć ciasto. Można lekko rozciągnąć mokrymi dłońmi. Jeśli Focaccia ma być pieczona w ten sam dzień odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godz w temp pokojowej, aż będą widoczne bąble i znacznie się napuszy. Jeśli ma być pieczona na drugi dzień- zawinąć folię folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc. 

Focaccię polać oliwą i naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia. Ułożyć oliwki i świeży tymianek lub rozmaryn. Posypać solą.  

Piekarnik nagrzać do 250°C góra- dół. Focaccię piec 20-25 min. Po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki.  

 

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!