Sałatka z młodych ziemniaków

Sałatka z młodych ziemniaków idealnie pasuje do grillowanych mięs lub kiełbasek. Dodatek chrupiącego bekonu i kwaśnych ogórków konserwowych sprawia, że ciężko się od niej oderwać. 

Składniki dla 5 osób:

500 g małych, młodych ziemniaków

4 jajka

5-6 ogórków konserwowych 

100 g boczku surowego wędzonego w plastrach 

1/4 cebuli czerwonej

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu

1 łyżeczka musztardy

1 mały ząbek czosnku

1/3 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżka sosu Worcester lub octu 10%

Przygotowanie:

Ziemniaczki umyć, wyczyścić szczotką lub zeskrobać nożem skórkę. Ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w grubą kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry boczku. Piec ok 10-12 min na złoty kolor. Bekon wystudzić. 

W misce wymieszać majonez, śmietanę lub jogurt, musztardę, sól, pieprz, sos Worcester lub ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Do dużej miski włożyć: ćwiartki ziemniaków pokrojone jajka, ogórki, posiekany koperek i natkę, cebulę oraz pokrusz0ny bekon. Całość polać sosem i wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce przed podaniem ok 30 min. 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!