Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych ziemniaków idealnie pasuje do grillowanych mięs lub kiełbasek. Dodatek chrupiącego bekonu i kwaśnych ogórków konserwowych sprawia, że ciężko się od niej oderwać.
Składniki dla 5 osób:
500 g małych, młodych ziemniaków
4 jajka
5-6 ogórków konserwowych
100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
1/4 cebuli czerwonej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 mały ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka sosu Worcester lub octu 10%
Przygotowanie:
Ziemniaczki umyć, wyczyścić szczotką lub zeskrobać nożem skórkę. Ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w grubą kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry boczku. Piec ok 10-12 min na złoty kolor. Bekon wystudzić.
W misce wymieszać majonez, śmietanę lub jogurt, musztardę, sól, pieprz, sos Worcester lub ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do dużej miski włożyć: ćwiartki ziemniaków pokrojone jajka, ogórki, posiekany koperek i natkę, cebulę oraz pokrusz0ny bekon. Całość polać sosem i wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce przed podaniem ok 30 min.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania