Chilli con carne
Chilli con carne to danie z kuchni meksykańskiej składające się z mielonej wołowiny, kukurydzy i czerwonej fasoli. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany i nachosami. Moja wersja jest łagodna ale dla lubiących wersję pikantną polecam dodać ostrą papryczkę.
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oleju
50 g boczku wędzonego surowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego wieprzowo- wołowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub ostrej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
świeżo mielony pieprz
125g kukurydzy z puszki
125g czerwonej fasoli z puszki
1/2 czerwonej papryki
400 g pomidorów z puszki krojonych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
ryż, do podanie
kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę pokroić w grubszą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek i podsmażyć na złoty kolor. Na patelnię dodać cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażyć. Na patelnię dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać pomidory z puszki krojone, koncentrat pomidorowy, wodę oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Całość dusić pod przykryciem około 15 min. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Chilli con carne podawać z ryżem, nachosami i kwaśną śmietaną.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA