Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem oraz serem feta
Kiedy robiłam to danie nie spodziewałam się niczego zachwycającego. Do czasu, aż nie spróbowałam tego dania! Wiedziałam, że będziecie zachwyceni i muszę dla Was spisać ten przepis. Oto kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem.
![Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem](https://1.bp.blogspot.com/-lruMThl2wsE/XTRSVHrmmLI/AAAAAAAALtk/krmCHdikwAoSQuJIq_lK05Kb2S1XkSWhwCLcBGAs/s640/40403BCC-B28C-4F46-AB2D-B4092D133721.jpeg)
Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 młoda cukinia
1 żółty pomidor
100 g pomidorków koktajlowych
5-6 pomidorów suszonych w oleju
100 g świeżego szpinaku
3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
50 g sera feta
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę ugotować al dente.
Cukinię, pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paski.
Szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż się zeszkli i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 10 sekund.
Następnie dodać pokrojoną cukinię, pomidora żółtego, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażyć aż odparuje część wody, dodać sos sojowy, pieprz i trochę soli (sos sojowy jest już słony).
Dodać ugotowaną wcześniej kaszę oraz szpinak. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie.
Nałożyć na talerze i posypać pokruszonym serem feta i natką pietruszki.
Smacznego!!!
![Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem](https://1.bp.blogspot.com/-92BxbmlGnQ8/XTRSsPwFrdI/AAAAAAAALts/YONqVhaVIZoM7GAo9zLSKuVj6OtAac42QCLcBGAs/s640/977C4C7F-D071-4C3C-944C-A2BF99EED0D9.jpeg)
![Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem](https://1.bp.blogspot.com/-HXJn1WXoDCM/XTRSwF3GQoI/AAAAAAAALtw/yGvOTLzdz1gbJG2iv_b4XViu4VkJ3j8qwCLcBGAs/s640/B724E5CC-45A2-497C-B0D9-FE17BB95C7BC.jpeg)
kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem jest pyszna,
ale polecam również kaszę.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/07/9930228A-F95B-4B6E-A8E6-B3DF7257DAAD-75x75.jpeg)
2 komentarze
Karolina
Naprawde pyszne ! Nie mialam sosu sojowego dalam sos barbecue i tez wyszlo bardzo dobre ! Proste skladniki ktore o tej porze roku posiada kazdy w domu. Pyszne pyszne !
Karolina
Świetny przepis! Uwielbiam tego typu eksperymenty w kuchni. Sama często bawię się potrawami i tworzę nowe przepisy, ale ten muszę również koniecznie wypróbować, bo brzmi przepysznie. A w dodatku połączenie mojej ulubionej kaszy z fetą! Natomiast moim ostatnim odkryciem był chłodnik z bobu z chrupiącą quinoa, próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie polecam, bo jest naprawdę wyśmienity!