Kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem oraz serem feta
Kiedy robiłam to danie nie spodziewałam się niczego zachwycającego. Do czasu, aż nie spróbowałam tego dania! Wiedziałam, że będziecie zachwyceni i muszę dla Was spisać ten przepis. Oto kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem.

Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 młoda cukinia
1 żółty pomidor
100 g pomidorków koktajlowych
5-6 pomidorów suszonych w oleju
100 g świeżego szpinaku
3 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
50 g sera feta
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę ugotować al dente.
Cukinię, pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki. Pomidory suszone odsączyć z oleju i pokroić w paski.
Szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż się zeszkli i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 10 sekund.
Następnie dodać pokrojoną cukinię, pomidora żółtego, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażyć aż odparuje część wody, dodać sos sojowy, pieprz i trochę soli (sos sojowy jest już słony).
Dodać ugotowaną wcześniej kaszę oraz szpinak. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie.
Nałożyć na talerze i posypać pokruszonym serem feta i natką pietruszki.
Smacznego!!!


kasza jęczmienna z cukinią i szpinakiem jest pyszna,
ale polecam również kaszę.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

2 komentarze
Karolina
Naprawde pyszne ! Nie mialam sosu sojowego dalam sos barbecue i tez wyszlo bardzo dobre ! Proste skladniki ktore o tej porze roku posiada kazdy w domu. Pyszne pyszne !
Karolina
Świetny przepis! Uwielbiam tego typu eksperymenty w kuchni. Sama często bawię się potrawami i tworzę nowe przepisy, ale ten muszę również koniecznie wypróbować, bo brzmi przepysznie. A w dodatku połączenie mojej ulubionej kaszy z fetą! Natomiast moim ostatnim odkryciem był chłodnik z bobu z chrupiącą quinoa, próbowałaś kiedyś? Jeśli nie, to koniecznie polecam, bo jest naprawdę wyśmienity!