Pierniczki miękkie

Pierniczki miękkie to bardzo szybkie pierniki, które przygotuje się w 30 min. Takie pierniki „last minute” pełne aromatu przyprawy korzennej oblane czekoladą rozpływają się w ustach.
Składniki na 20 szt:

250 g mąki pszennej 450

120 g cukru drobnego

25 g kakao gorzkiego

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml mleka

20 ml oleju rzepakowego

125 g miodu

Dodatkowo:

czekolada mleczna lub gorzka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190*C góra-dół.

Mąkę pszenną wymieszać z przyprawą korzenną, cukrem, gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej, miód i całość dokładnie wymieszać mikserem lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto jest gęste ale klejące.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę tak aby śr. otworu wynosiła 2 cm. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pierniki z zachowaniem odstępów ponieważ pierniki jeszcze urosną. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 190*C góra- dół piekarnika i piec ok 10-12 min (w zależności od wielkości pierniczków) . Pierniki zdejmować z blaszki dopiero po wystudzeniu.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Wystudzone pierniki zamoczyć w czekoladzie i ułożyć na kratce aby nadmiar ściekł. Schłodzić.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze