Pierniczki miękkie
Pierniczki miękkie to bardzo szybkie pierniki, które przygotuje się w 30 min. Takie pierniki „last minute” pełne aromatu przyprawy korzennej oblane czekoladą rozpływają się w ustach.
Składniki na 20 szt:
250 g mąki pszennej 450
120 g cukru drobnego
25 g kakao gorzkiego
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
20 ml oleju rzepakowego
125 g miodu
Dodatkowo:
czekolada mleczna lub gorzka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190*C góra-dół.
Mąkę pszenną wymieszać z przyprawą korzenną, cukrem, gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, olej, miód i całość dokładnie wymieszać mikserem lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto jest gęste ale klejące.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę tak aby śr. otworu wynosiła 2 cm. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pierniki z zachowaniem odstępów ponieważ pierniki jeszcze urosną. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 190*C góra- dół piekarnika i piec ok 10-12 min (w zależności od wielkości pierniczków) . Pierniki zdejmować z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Wystudzone pierniki zamoczyć w czekoladzie i ułożyć na kratce aby nadmiar ściekł. Schłodzić.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Natalia
Czy nieoblanie czekoladą wpłynie na pierniczki?
Justyna
Pierniki wygladaja przecudownie i przepysznie! Mysli Pani, ze moznaby bylo zrobic je z marmolada w srodku? 🙂 Pozdrawiam!