Tartaletki z frużeliną jagodową i kremem z białej czekolady
Kruche ciasto z frużeliną i kremem z dodatkiem białej czekolady idealnie się komponuje. Proporcję które podaję poniżej wystarczą na jedną dużą tartę o średnicy 23 cm lub 10 tarteletek o średnicy 7 cm.
Składniki na 10 szt:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Frużelina jagodowa:
250 g jagód świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
1 łyżeczka żelatyny +1 łyżka wody
Krem z białą czekoladą:
200 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
100 g białej czekolady
Dodatkowo:
maliny, borówki lub jagody
listki mięty
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzone ciasto zagnieść jeszcze raz i wykleić foremki do tarteletek.
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tarteletki piec 15 minut.
Tarteletki wyjąc, ostudzić i dopiero wyjąć z foremek obracając je o 180 stopni i lekko stukając w dno foremki.
Owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (trzymając miskę nad gotującą się wodą). Czekoladę wystudzić.
Śmietanę ubić z serkiem na sztywno, dodać przestudzoną ale płynną czekoladę. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Na wystudzone tarteletki wyłożyć po łyżce frużeliny, następnie krem z białej czekolady i ułożyć świeże owoce. Całość udekorować listkami mięty.
Jeden komentarz
Justyna
Ten krem z białej czekolady w połączeniu z sezonowymi owocami to musi być niebo na talerzu 🙂