Bezmączne ciasto z frużeliną z owoców leśnych
Bezmączne ciasto z frużeliną z owoców leśnych to lekkie ciasto z orzeźwiającą warstwą frużeliny. Przepyszne i na pewno zasmakuje dzieciom i dorosłym.
Składniki:
5 dużych jajek
170 g drobnego cukru do wypieków
200 g zmielonych migdałów (mogą być pomieszane orzechy włoskie, laskowe i migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao gorzkiego
Krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru.
Frużelina:
125 g owoców leśnych mrożonych
1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru (w zależności od owoców+ 1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół.
Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Masę przelać do tortownicy i wyrównać. Piec przez około 35 – 40 minut w temperaturze 175ºC góra-dół do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podczas studzenia środek ciasta będzie opadał – wtedy nożem obkroić ciasto od brzegów tortownicy by ciasto opadło mniej więcej równomiernie.
Smacznego!!!