Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi to ziemniaczane kluseczki. Można jeść je z sosem pomidorowym, usmażone na patelni z masełkiem lub z pesto. 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków (odmiany „mącznej”, sypkiej)
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 – 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa (nie wolno używać melaksera).
Przestudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
 Na patelni z grubym dnem, na 1 – 2 łyżkach oliwy z oliwek, na malutkim ogniu udusić drobniutko posiekaną czerwoną cebulę przez 15 minut, nie rumienić. Dodać drobno posiekany mały ząbek czosnku i dusić przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez 50 minut, aż sos zgęstnieje a cebulka całkowicie się rozgotuje. Na koniec dodać liście z połowy pęczka bazylii. Gnocchi wymieszać z sosem i posypać tartym parmezanem.
*przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
 
 
 Smacznego!!!
 
 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!