Bigos z młodej kapusty
Wreszcie zaczyna się sezon na młodą kapustę. Surówki, kapusta duszona i bigos z dużą ilością koperku i pajdą chleba. Bigos robi się naprawdę bardzo szybko a jest taki pyszny!
Składniki dla 4 osób:
1 główka młodej kapusty (700g)
250 g kiełbasy wiejskiej lub białej (może być również mielonka)
1 cebula
2 łyżki oleju
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki kminku
pieprz mielony
1/2 łyżeczki cukru
pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować, niezbyt drobno. Kiełbasę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Poszatkowaną kapustę włożyć do miski i zalać wrzątkiem tak aby ją całkowicie przykrył.
Zostawić ją tak na 5 min po czym odsączyć na sitku.
W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć tak długo aż zacznie się rumienić. Dodać cebulę i smażyć 3 min.
Następnie dodać poszatkowaną i sparzoną kapustę, startą marchewkę i wlać 150 ml wody. Dodać przyprawy tj. ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić przez ok 20 min od czasu do czasu mieszając (można dolewać wody jeśli znacznie wyparuje).
Kiedy kapusta będzie już miękka dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i kminek. Dusić jeszcze 5 min. Zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.