Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany mięsem mielony z wątróbką i dodatkami jest tak aromatyczny i soczysty. Uwielbiam jego chrupiącą skórkę i delikatne i soczyste mięso.
Składniki:
1,7-2 kg kurczaka
70 g masła
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
pieprz
Farsz:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g wątróbki drobiowej
1,2 jabłka
1,2 cebuli
1,5 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i pokroić. Jabłko w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę. Wątróbkę oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso mielone wymieszać z wątróbką, jabłkiem, cebulą, bułką tartą, natką, majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę.
Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu
Kurczaka dokładnie osuszyć.Wnętrze kurczaka posolić i nałożyć farsz porcjami, ubić. Otwór spiąć wykałaczkami.
Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka, najpierw od spodu, włożyć do naczynia a następnie górę kurczaka.
Kurczaka piec 1,5- 2 godzin.
Podawać z ziemniakami lub kromką pieczywa. Kurczaka można odgrzewać wkładając go do naczynia, na dno wlewając trochę wrzątku i 1 łyżkę masła. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem na 30-40 min.
2 komentarze
Maria
Piec z przykryciem czy bez
Monika Molecka
Jeśli w przepisie nic o tym nie pisze to bez przykrycia