Polędwica wieprzowa a’la Wellington
Polędwica Wellington powinna być z mięsa wołowego ale ja lubię eksperymentować i spróbowałam z mięsa wieprzowego. Wyszło danie wyśmienite i cieszę się że spróbowałam
Składniki:
1 szt polędwica wieprzowa
1 płat ciasta francuskiego
250 g pieczarek
150 g szynki szwarcwaldzkiej lub Prosciutto
1 szalotka lub zwykła mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
olej lub oliwa do smażenia
sól i pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błon. Obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony po 1,5 min. po to aby zamknąć pory w mięsie. Obsmażone mięso zdjąć z patelni i jeszcze gorące posmarować musztardą z każdej strony. Wystudzić
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko smażyć. Dodać pieczarki i smażyć do momentu aż odparuje z nich cały płyn. Doprawić pieczarki solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozwinąć folię spożywczą, na niej ułożyć plastry szynki tak, żeby na siebie zachodziły.
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko smażyć. Dodać pieczarki i smażyć do momentu aż odparuje z nich cały płyn. Doprawić pieczarki solą i pieprzem do smaku. Na blacie rozwinąć folię spożywczą, na niej ułożyć plastry szynki tak, żeby na siebie zachodziły.
Szynkę smarujemy wystudzoną pastą pieczarkową,
Na rozsmarowane pieczarki kładziemy wystudzoną polędwicę,
Z pomocą folii spożywczej owinąć polędwicę,
całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut.
Na blacie/desce rozłożyć ciasto francuskie.
Ułożyć wyjęte z foli mięso zawinięte w szynkę. Dokładnie skleić łączenie przycinając nadmiar ciasta. Resztki ciasta wykorzystać można do dekoracji pieczeni.
Ułożyć wyjęte z foli mięso zawinięte w szynkę. Dokładnie skleić łączenie przycinając nadmiar ciasta. Resztki ciasta wykorzystać można do dekoracji pieczeni.
Tak zwiniętą pieczeń wstawiamy do lodówki na 15 min. Po wyjęciu wkładamy do naczynia lub na blaszkę i smarujemy jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C- piec przez 20 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć polędwicę z piekarnika i odłożyć na 10 minut, żeby odpoczęła.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć polędwicę z piekarnika i odłożyć na 10 minut, żeby odpoczęła.
Kroić ostrym nożem z piłką.
Smacznego!!!!
5 komentarzy
Anonimowy
a co z musztardą ?
Anna A
oj zjadłabym 🙂
Ula K
ależ apetycznie to wygląda:no i młode ziemniaczki.
Anonimowy
Nie tylko wyglada…ale i smakuje wysmienicie!Goraco polecam!
Łucja
Polecam,skosztowałam bardzo smaczne danie:)