Domowe nachos

Domowe nachosy to chrupiące chipsy z aromatycznymi przyprawami. Do nachosów polecam dip z jogurtu, awokado i czosnku i można zasiadać przed ciekawym serialem.
Składniki:

4 krążki tortilli

60-80 ml oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

50 g sera twardego typu parmezan lub cheedar

Dip jogurtowy:

1 dojrzałe awokado

200 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Tortille ułożyć jedną na drugą a następnie przeciąć na 4 paski. Każdy pasek pociąć w trójkąty.

Na misce wymieszać olej z przyprawami. Pokrojone tortille wymieszać z przyprawami dokładnie wcierając w każdy kawałek. Pokryte przyprawami tortille rozłożyć równomiernie na blaszce i posypać startym serem.

Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 7-8 min aż nabiorą złotego koloru.

Nachosy zdjąć z patelni po wystudzeniu.

Awokado obrać i rozgnieść widelcem na gładką pastę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać całość z jogurtem naturalnym. Nachosy podawać z dipem posypane natką pietruszki.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!