![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/image0-1.jpeg)
Domowe nachos
Domowe nachosy to chrupiące chipsy z aromatycznymi przyprawami. Do nachosów polecam dip z jogurtu, awokado i czosnku i można zasiadać przed ciekawym serialem.
Składniki:
4 krążki tortilli
60-80 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g sera twardego typu parmezan lub cheedar
Dip jogurtowy:
1 dojrzałe awokado
200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Tortille ułożyć jedną na drugą a następnie przeciąć na 4 paski. Każdy pasek pociąć w trójkąty.
Na misce wymieszać olej z przyprawami. Pokrojone tortille wymieszać z przyprawami dokładnie wcierając w każdy kawałek. Pokryte przyprawami tortille rozłożyć równomiernie na blaszce i posypać startym serem.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 7-8 min aż nabiorą złotego koloru.
Nachosy zdjąć z patelni po wystudzeniu.
Awokado obrać i rozgnieść widelcem na gładką pastę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać całość z jogurtem naturalnym. Nachosy podawać z dipem posypane natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/3DA8B7CF-79B3-4E56-9B70-8AFEDB5EC3E9-75x75.jpeg)
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2020/11/image41-75x75.jpeg)