
Makaron z krewetkami, suszonymi pomidorami i bazylią
Makaron z krewetkami, suszonymi pomidorami i bazylią to szybkie danie obiadowe. Aromatyczne krewetki w kremowym sosie smakują każdemu smakoszowi krewetek.
Składniki dla 3 osób:
200 g makaronu orecchiette lub innego rodzaju
300 g krewetek świeżych lub mrożonych
2 łyżki oleju
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
6 pomidorów suszonych z zalewy
8 listków bazylii
1/2 papryczki chilli
50 g sera mozzarella
2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki ryżowej+30 ml wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzy. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone z zalewy oraz bazylię pokroić w paseczki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek oraz papryczkę chili, krótko smażyć.
Następnie na patelnię dodać krewetki i smażyć aż zmienią kolor na różowy, obu stron. Na patelnię wlać śmietankę, dodać startą mozzarellę, pomidory suszone oraz bazylię. Całość doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sos gotować ok 10 min. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać. Jeśli sos będzie wydawał się zbyt rzadki należy go zagęścić skrobią ziemniaczaną wymieszaną w 30 ml wody. Makaron z krewetkami posypać jeszcze posiekaną bazylią i podawać.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


2 komentarze
Małgosia
Zrobiłam właśnie ten sos. Zamiast szpinaku dalam szparagi. Sztos i oblednie pyszne! Monia kolejny raz mnie nie zawiodlas
Anita
Jest pyszny!