Domowy cheeseburger

Kto nie lubi cheeseburgerów? A kto nie lubi chesseburgera z domową bułką, pysznym grubym kotletem z wołowiny, roztopionym serem i bogatymi dodatkami. Nie tknę fast fooda nigdy więcej, znaczy się takiego barowego! 🙂 Do kotleta najlepiej gdyby była to wołowina z przerostami tłuszczu bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nasze mięso po usmażeniu będzie wtedy soczyste i wilgotne. 

 

 Składniki na 4 szt:

500 g mięsa wołowego (np.antrykot, szponder lub karkówka)
1 płaska łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej)
świeżo mielony pieprz
1/2 cebuli
4 listki sałaty rzymskiej
1 cebula czerwona
4 plastry sera Maasdamer lub cheddara
6 plastrów ogórka zielonego
 2 łyżki majonezu
Sos:
3 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
1 ogórek konserwowy
1/4 cebuli

Przygotowanie:

 Ogórka i cebulę na sos drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na największych oczkach maszynki do mielenia. Można też poprosić w sklepie aby wołowinę zmielić.
Dodać sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą na tarce cebulę. Wymieszać szybko, dosłownie paroma ruchami aby mięso nie nabrało ciepła rąk. Uformować 4 duże kotlety na grubość 3 cm. 
Bułki przeciąć wzdłuż i włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni).
 Wyjąć po 5 min.
Mięso usmażyć na patelni teflonowej lub grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, nie dotykając podczas smażenia. Obrócić na drugą stronę i położyć po plasterku sera. Mięso zdjąć z patelni i zostawić na talerzu a 2 min aż soki w środku przestaną się gotować.

Złożyć hamburgera. Dolną bułkę posmarować obficie przygotowanym sosem, ułożyć sałatę, następnie mięso z serem, krążki cebuli, pomidora i ogórka. Górną bułkę posmarować majonezem i przykryć cheeseburgera. Można wbić długą wykałaczkę żeby cheeseburger się nie rozpadł. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!